Actualitzat 15/01/2012 12:58

El nou director de l'Auditori lamenta que el seu antecessor no va deixar "cap herència artística"

El Director De L'auditori, Oriol Pérez Treviño
EUROPA PRESS

BARCELONA 15 gen. (EUROPA PRESS) -

Oriol Pérez Treviño (Manresa, 1972) va assumir l'estiu passat la direcció de l'Auditori de Barcelona, i des d'aleshores ha tingut l'oportunitat de constatar que té una feina apassionant, però també de fer algunes apreciacions sobre la tasca del seu antecessor durant deu anys: "Oller no va deixar cap herència artística a l'Auditori".

En una entrevista amb Europa Press, ha criticat que Joan Oller va entendre el centre com un contenidor cultural on hi havia diverses programacions que no tenen cohesió i on, sobretot, va deixar de banda l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), "diluïda com un satèl·lit".

"Això era una casa de petits jardins, fins i tot en la manera de treballar dels diversos departaments cadascú anava a la seva. Faltava una visió més global, més holística, que tot és l'Auditori", ha dit.

"Jo vaig treballar molt bé amb Joan Oller, em sento partícip del model que ell va impulsar (Pérez Treviño coordinava el Centre Robert Gerhard de l'Auditori), però això no implica que en el moment en què va arribar a la direcció tingui una visió diferent a la que ell tenia", ha volgut puntualitzar.

Al marge de les qüestions artístiques, per a ell l'Auditori té un "problema estructural", perquè entre 2010 i 2011 l'equipament ha tingut unes pèrdues de 2.750.000 euros, dels quals 511.000 ja van imputats en els següents exercicis.

L'Auditori té un pressupost aproximat de 16 milions d'euros, dels quals 10 els aporta la Generalitat i entre 1,5 i 3 van a càrrec de l'Ajuntament, però la situació és "delicada" per les retallades de les administracions i per la caiguda de vendes d'entrades.

Per això, per a Pérez Treviño ha arribat el moment de la "refundació", i aquesta tasca l'assumirà bàsicament l'OBC, que dirigeix Pablo González i que es convertirà en el centre de la temporada: haurà de programar més música catalana i ser capaç de construir un relat i connexions amb altres disciplines artístiques.

MÚSICA I HISTÒRIA, PLEGADES

Així serà, per exemple, amb el teatre: aprofitant que el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) programarà la pròxima temporada 'Le Cid' --la tragicomèdia de Pierre Corneille-- l'Auditori hi dedicarà un cicle, igual que farà amb un altre personatge històric, Joana d'Arc, perquè el 2012 es compleixen 600 anys del seu naixement.

L'OBC farà l'obertura 'Giovana d'Arco' de Verdi, la cantata de Rossini instrumentada per Sciarrino, l'oratori d'Arthur Honegger, Jordi Savall estrenarà el muntatge sobre l'heroïna francesa que ja s'ha vist a París, es projectarà el film 'La passió de Joana d'Arc' de Carl Theodor Dreye amb música en directe, i també actuarà l'agrupació de música antiga Tasto Solo.

Lligar la música amb altres camps és una de les obsessions de Treviño, tot i que ha avançat que això es percebrà millor en la temporada 2013-2014, en què, per exemple, es commemorarà el tercer centenari de la Guerra de Successió.

"Amb la guerra va arribar l'arxiduc Carles d'Àustria i amb ell van venir tota una sèrie de músics destacats, com Antonio Caldara, que va estrenar a Barcelona la primera òpera d'Espanya", ha recordat.

Però la música tocarà tots els temes: per parlar de la revolució es recorrerà a Stravinsky i la 'Consagració de la primavera' --l'estrena el 1913 va causar un renou considerable--, i la violència domèstica serà present amb Carlo Gesualdo, príncep de Venosa, compositor de finals del manierisme que va fer música de madrigals "meravellosa" però que va matar la seva dona i el seu amant.

Treviño també pretén reforçar la col·laboració amb el Palau de la Música i el Gran Teatre del Liceu i connectar l'equipament amb el barri, per la qual cosa no descarta concerts al carrer o fins i tot a la platja, i atreure la iniciativa privada, a la qual vol oferir la possibilitat de fer "negoci".

Una idea seria aprofitar els grans espais oberts que té l'Auditori per fer unions entre música i gastronomia: "En els moments de crisi, imaginació", ha conclòs, optimista.