Publicat 07/04/2014 14:22

El Museu Marítim de Barcelona desmenteix tòpics sobre la cultura vikinga a una exposició

Los vikingos no llevaban cuernos en los cascos
EUROPA PRESS

BARCELONA, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

El Museu Marítim de Barcelona (Mmb) desmentirà tòpics sobre la cultura vikinga a l'exposició itinerant 'Vikings', que es podrà veure al recinte des d'aquest dimarts fins al 28 de setembre.

Segons ha informat el director del museu, Roger Marcet, l'exposició és una de les més grans i importants d'Europa que es troba itinerant pel món --abans d'aterrar a Barcelona havia recalat a Sydney--, i ha rebut premis com el de millor experiència interactiva i millor exposició temporal als Museums Oskars 2014.

Marcet ha explicat que es conceven els víkings com bàrbars, centrats en la guerra, però ha explicat que no ho eren més que altres civilitzacions de l'època, ja que era una cultura bàsicament pagesa, i ha assenyalat que els cascos dels nòrdics no tenien banyes.

En aquest sentit, la coordinadora de l'exposició al MMB, Elvira Mata, ha comentat que la concepció dels cascos amb banyes prové del 1876, quan es va estrenar l'òpera 'L'anell dels Nibelungs', de Richard Wagner, en què el personatge malvat apareixia amb un casc d'aquestes característiques, el que va portar a identificar els víkings amb aquest ornament.

Mata ha explicat que l'exposició és una producció de Museumspartner i del Statens Historika Museet d'Estocolm, d'on provenen els 482 objectes --el 95% dels quals són originals-- que conformen l'exposició que omple els 1.300 metres quadrats del recinte.

Ha assenyalat que no hi ha referències cronològiques, ja que el fil argumental es construeix al voltant dels objectes i el seu significat --que s'ubiquen entre 750 i 1100 d.C.--, i ha destacat un penjoll únic al món del martell del déu del tro Thor i una pedra sepulcral, així com la rèplica d'un vaixell víking.

La directora del Statens Historika Museet d'Estocolm, Maria Jansén, ha assenyalat que el que es coneix de la civilització prové dels relats orals --que al segle XIII es van posar per escrit-- i dels avenços arqueològics, que han permès saber que les dones ocupaven un lloc molt important dins de la societat --hi ha llegendes de dones guerreres i se sap que van viatjar amb els homes-- i també de la transició de la religió politeista al cristianisme.

La mostra té vuit àmbits temàtics --Europa: una àrea en construcció; Conèixer els víkings; Comunitat i família; Més enllà del culte; Vida i mort; Artesania 'norse'; Comerç o saqueig; A través del mar-- estructurats en panells, que també tenen instal·lacions interactives on es podrà construir un vaixell o aprofundir en el coneixement de la mitologia nòrdica, entre d'altres.

ACTIVITATS PARAL·LELES

El director del MMB ha assenyalat que per acompanyar l'exposició de gran format s'organitzaran activitats paral·leles per complementar-la per a tots els públics, fins i tot per als més petits, com un taller perquè els nens puguin construir-se el seu propi 'drakar' de joguina.

El museu organitzarà un concurs de microrelats sobre els víkings, un taller de joieria vikinga --Mata ha assenyalat que les pel·lícules de 'El senyor dels anells' s'inspiraven en els dissenys nòrdics per confeccionar els ornaments èlfics-- i menús de menjar víking al restaurant del museu els diumenges i un altre dia de la setmana encara per concretar.

També es portaran a terme dos viatges a Dinamarca --amb la col·laboració de la llibreria Altaïr-- per descobrir l'univers víking, així com una festa al recinte museístic en què Moritz oferirà una cervesa artesanal confeccionada especialment per a la data d'inspiració escandinava.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés