Actualitzat 02/10/2015 15:40

El Museu Etnològic reobre les portes aquest diumenge per explicar "conceptes universals"

L'espai es desmarca del plantejament de "museu de la barretina catalana"

   BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

El Museu Etnològic de Barcelona reobrirà les portes aquest diumenge per explicar "conceptes universals", començant per la realitat catalana, i per enaltir el patrimoni de la subalternitat amb la màxima dignitat possible, ha anunciat aquest divendres el seu director, Josep Fornés.

   Al costat de la comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Berta Sureda, ha presentat el nou projecte, que ha renovat el seu guió museològic i museogràfic després de quatre anys d'obres i una "feina titànica" que ha costat la redacció de 12 projectes diferents i 3,8 milions.

   Després de la polèmica suscitada per la intenció política de convertir el museu etnològic en un enaltiment de la cultura catalana, el director ha estat contundent: "Mai no hem deixat que aquest museu fos el de la barretina catalana".

   Aquesta voluntat explícita, amb el suport de Sureda, "s'anirà notant cada vegada més" en les successives modificacions del museu, que neix sense exposició permanent, precisament, per denotar una voluntat de canvi i compromís social d'un museu que no es dirigeix a turistes, sinó als autòctons.

   El museu custodia 70.000 peces adquirides durant seva història, i la col·lecció més extensa --40.000 peces-- procedeix dels àmbits català i de la resta d'Espanya.

GRATIS FINS AL 4 DE DESEMBRE

   A les exposicions actuals, que es podran visitar de manera gratuïta fins al 4 de desembre, es mostren 5.000 peces, que representen amb prou feines un 10% del total de les col·leccions.

   El director ha parafrasejat el professor i antropòleg Llorenç Prats, per assenyalar que "el patrimoni etnològic és un patrimoni de pobres i marginats, de les classes subalternes i dels pobles subalterns".

   Això es concreta en l'interès per peces que mostren les formes de vida de les classes populars i treballadors d'arreu del món en relats que també incorporen la perspectiva de gènere, ha assenyalat el director, que ha vist un "petit miracle" en la reobertura.

   "No volem ser un museu convencional, no ho hem estat mai. Volem ser un museu útil a la societat", fet que es manifesta en una museologia i una museografia austera i científica --allunyada de la del Museu dels Cultures del Món, amb un plantejament més artístic--.

UNA "PETITA GIOCONDA"

   "Nosaltres no ensenyem coses, mostrem significats", ha subratllat el director, que ha assenyalat el quadre de 'La donzella virtuosa' de final del XVI i principi del XVII com la 'petita Gioconda' del museu.

   La pintura s'ha volgut ensenyar amb objectes reals fora de l'equip, per provocar emocions al públic respecte a l'ideal de dona, representada amb jous i encadenaments, quatre segles enrere, ha explicat el director, que ha recordat que el museu té les seves arrels el 1942.

ESTELADES

   Una altra de les obres que han estat assenyalades a la roda de premsa és la de Sergi Salvó 'Yacaré', que mostra diferents estelades, davant de la qual cosa el director ha defensat que es tracta d'una "vitrina d'autor".

   A sobre de la taula, continua pendent una futura reunificació amb el Museu dels Cultures del Món, inaugurat per l'exalcalde Xavier Trias (CiU) i una renovació de la quarta planta de l'Etnològic per impulsar exposicions amb un compromís social més alt.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés