Actualitzat 10/12/2014 15:04

El Museu del Disseny obre les portes diumenge amb entrada gratuïta fins al 31 de gener

Disseny Hub Barcelona (Dhub) En La Plaza De Les Glòries, De Oriol Bohigas
Foto: EUROPA PRESS

Recull més de 70.000 peces i costarà 3,8 milions d'euros a l'any

BARCELONA, 10. (EUROPA PRESS)

El Museu del Disseny de Barcelona obrirà les portes aquest diumenge després d'un llarg període de preparació, en què s'ha realitzat una tasca exhaustiva de restauració i d'integració de les més de 70.000 peces que l'integren, i es podrà visitar gratuïtament fins al 31 de gener del 2015.

   Així ho ha explicat en roda de premsa l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, juntament amb la directora del museu, Pilar Vélez, i el tinent d'alcalde Jaume Ciurana, a l'edifici que acull el museu, el Disseny Hub de la capital catalana, que integra també el FAD i la biblioteca El Clot-Josep Benet.

   El museu és el resultat de la integració de les col·leccions del museu de les arts decoratives, de la ceràmica, del tèxtil i la indumentària i el gabinet d'arts gràfiques.

   Al seu interior hi ha col·leccions històriques d'arts decoratives, tèxtils i gràfiques de Barcelona, que inclouen mobiliari, ceràmica, vidre, teixits, rellotges i papers pintats; col·leccions de disseny gràfic, industrial i de moda, que s'han reunit en les últimes dècades i que permeten fer recorreguts per aquestes disciplines, des de principis del segle XX fins a l'actualitat, i col·leccions d'arts d'autor, amb obres de ceràmica, esmalt i joieria d'art.

   També hi ha un centre de documentació amb més de 22.000 documents relacionats amb les arts de l'objecte i del disseny, que s'ubicarà a la part subterrània de l'edifici.

QUATRE EXPOSICIONS

   El museu s'inaugura amb quatre exposicions, la durada mitjana de les quals serà d'entre tres i cinc anys, buscant crear vincles entre obres i creadors de diferents períodes i de totes les disciplines.

   La primera exposició, 'Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural', recull 2.000 obres de la col·lecció de disseny industrial, des del 1930 fins a l'actualitat, i pretén explicar el motiu i de quina manera aquests objectes de la vida diària s'han convertit en patrimoni cultural.

   La segona exposició rep el nom de 'Extraordinàries! Col·leccions d'arts decoratives i arts d'autor (segles III-XIX)' i reuneix 1.200 peces que persegueixen aprofundir el visitant en un món de formes, tècniques i manufactures, i en els tallers artesans i estudis d'artistes que han abordat les arts de l'objecte des de la perspectiva contemporània.

   'Cossos vestits. Siluetes i moda (1580-2015)' és el títol de la tercera exposició, que mostra la relació entre el vestit i el cos, i presenta 111 vestits, 52 estructures i audiovisuals diversos, mentre que la quarta exposició, 'El disseny gràfic: d'ofici a professió (1940-1980)', reuneix l'obra dels pioners en les disciplines d'aquest art i la seva transformació en el temps.

   El febrer del 2015 s'inaugurarà també la primera exposició temporal, 'Disseny per viure', d'Òscar Guayabero, que se centrarà en el disseny que té la voluntat de millorar la vida diària dels usuaris als quals va destinat.

MUSEU MOLT ESPERAT

   Trias, que ha celebrat la inauguració d'un "museu molt esperat després d'un llarg procés", ha assenyalat que és l'última peça que hi faltava per completar l'edifici del Disseny Hub que, segons la seva opinió, reforça l'epicentre econòmic i social de la ciutat.

   A més de reivindicar el disseny com un gran actiu de present i futur per a Barcelona, ha defensat la transformació urbanística de les Glòries, on hi ha l'edifici, i ha pronosticat que es convertirà "en un punt de centralitat metropolitana i un pol d'atracció per als ciutadans".

   "Barcelona tindrà el museu del disseny que es mereix després de 20 anys de projectes i preprojectes", ha sentenciat Ciurana, que ha precisat que el seu funcionament suposarà un cost de 3,8 milions d'euros l'any.

   La directora del museu, Pilar Vélez, ha manifestat que la inauguració de l'equipament no suposa "el final d'un projecte", sinó "el començament d'una nova etapa", i que ja es pot parlar de normalització patrimonial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés