Publicat 09/03/2014 18:05

Miquel Molina explora la possibilitat que 'Madame Bovary' fos barcelonina a 'Una flor del mal'

Promo miquel Una flor del Mal
REMITIDA

BARCELONA, 9 març (EUROPA PRESS) -

El periodista Miquel Molina explora la hipòtesi que la protagonista de 'Madame Bovary', escrita per Gustave Flaubert, estigués inspirada per una dona d'origen barceloní a la seva primera novel·la de ficció, 'Una flor del mal' (Editorial Destino).

Molina, que actualment exerceix de director adjunt del diari La Vanguardia, ha explicat a Europa Press que la idea del llibre se li va ocórrer fa uns cinc o sis anys, quan navegant per Internet va trobar el bloc 'Paraigua en flames', en el qual hi havia un article que assenyalava que Flaubert es podria haver inspirat en el quadre 'La dama espanyola' de Gustave Courbet per crear a Emma Bovary.

Segons ha comentat Molina, per a Flaubert "Espanya era Barcelona", per la qual cosa tindria sentit vincular la dama espanyola amb el personatge de ficció del francès -que va deixar escrit que Emma Bovary s'assemblava a la dona pàl·lida de Barcelona--, ja que era coetani del pintor realista i probablement hauria vist el quadre a l'exposició universal de París del 1855.

INVESTIGACIÓ

El llibre explica com un professor de literatura, Guillermo Jiménez, es veu immers en una investigació per descobrir qui va ser la dama barcelonina del quadre de Courbet, arrossegat per Elisabet, una jove misteriosa que ha conegut en un portal de cites per Internet.

En aquesta recerca a través del temps s'acoblen fragments del diari personal de Caroline Gaillard, una jove del segle XIX que se suposa la dama retratada per Courbet, i en què es narra com tots dos es van conèixer i l'obsessió que la model va cultivar cap a l'artista.

Tot i que el diari és fictici, l'escriptor ha afirmat que hi ha cartes del pintor que proven que va conèixer una dona espanyola que li va curar del còlera, i que probablement va posar per a ell en diversos quadres.

Molina ha assenyalat que la ficció li va permetre arribar on com a professional de la informació no podia, ja que es trobava encotillat, i que en un moment donat va haver de "matar al periodista" per anar més lluny.

Ha reflexionat sobre què significa l'aventura avui dia, perquè ha escalat l'Everest i creu que el món està a l'abast de qualsevol amb dispositiu mòbil, així que per a ell l'aventura és obsessió; "investigar i arribar a les últimes conseqüències per aprendre i fugir de la realitat".

El personatge protagonista, Guillermo, s'inspira en un professor que Molina va tenir als anys 70, que explicava històries inventades als alumnes sobre les seves suposades amistats amb personatges importants del món cultural per a cridar la seva atenció i que aprenguessin més, per la qual cosa ha afegit que el llibre vol ser un homenatge als mestres que tenen passió pel seu ofici.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés