Actualitzat 12/07/2016 16:35 CET

Méndez de Vigo diu que la controvèrsia sobre els béns de Sixena és entre Aragó i Catalunya

Iñigo Méndez de Vigo en la entrega de las Condecoraciones de Alfonso X el Sabio
EUROPA PRESS

MADRID/SARAGOSSA, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, ha manifestat que "la posició del Ministeri en la controvèrsia sobre els béns de Sixena és invariablement la mateixa: Es tracta d'una controvèrsia entre dues comunitats autònomes, totes dues molt estimades, Aragó i Catalunya, que esperem que es resolguin amistosament".

Ha afegit que, "si no ho poden resoldre amistosament i acudeixen als tribunals, la posició del Ministeri ha estat i serà sempre la mateixa, la d'acatament de sentències judicials".

Méndez de Vigo ha fet aquestes declaracions a la Biblioteca de Madrid poc abans de començar l'acte d'entrega de les condecoracions d'Alfons X el Savi.

Un jutjat d'Osca ha fixat el pròxim 25 de juliol com a data límit perquè siguin tornades a Aragó les 97 peces del monestir de Sixena que es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

En una reunió celebrada aquest dilluns, el Patronat del MNAC s'ha donat per informat d'un escrit que el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, va enviar al Jutjat d'Osca en què avisava que la voluntat de compliment de la resolució judicial "no l'eximeix del compliment dels tràmits administratius".

Amb això, Vila es referia que el 25 de juliol --data fixada pel tribunal-- resulta un termini inassumible si es volen fer els tràmits legalment necessaris.

El ministre ha indicat sobre aquesta qüestió que es tracta d'un escrit que ha enviat el conseller de la Generalitat "on reconeix que cal complir la sentència judicial", cosa que li sembla correcte.

Méndez de Vigo ha desmentit que el Ministeri s'hagi alineat amb Catalunya en aquest assumpte: "Crec que no cal fer molt cas de titulars que organitzen mitjans de comunicació. La posició del Ministeri, invariable, és la de mantenir la necessitat d'acatament de sentències judicials i aquest un tema que han de resoldre Aragó i Catalunya. Les interpretacions que es facin són interpretacions i no competeixen el Ministeri".

"Els terminis de devolució dels béns són els que fixen la sentència. En la vida sempre cal distingir allò que és principal d'allò que és accessori i em semblaria impossible que no s'acatés una sentència judicial, això és el que es farà i aquesta és la posició, insisteixo, invariable que ha tingut el Ministeri de Cultura abans i ara i la que tindrà", ha continuat.

El conseller de la Generalitat "ha dit per activa i per passiva que entregarà les obres que són fruit d'una sentència judicial", ha postil·lat el ministre. "Espanya és un Estat de Dret i estem tots obligats a acatar la sentències. No tinc cap dubte que ho farà".

Alhora ha subratllat que del que està "completament convençut és que a Espanya les sentències es compleixen. En aquest cas no serà una excepció i es compliran, no li donem més voltes".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés