Manuel Baixauli reuneix articles que lluiten contra el "monstre" del pas del temps

Actualitzat 25/2/2016 13:27:16 CET
El escritor y pintor Manuel Baixauli
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 Febr. (EUROPA PRESS) -

   El pintor i escriptor Manuel Baixauli ha reunit una sèrie d'articles a 'Ningú no ens espera' (Edicions del Periscopi), amb la finalitat de lluitar contra el "monstre" del pas del temps, ha explicat l'autor aquest dijous en una roda de premsa.

   "El pas del temps ens roba els pares per sempre, els nadons dels braços, i ens debilita fins que ho aniquila tot", ha anotat Baixauli, que va escriure els articles entre el 2007 i el 2014 per a 'El Quadern d'El País'.

   "Aquesta lluita inútil, la faig des de l'escriptura i el dibuix, que em mantenen viu, i això enllaça amb el deia el cineasta Manoel de Oliveira, que el que més li cansava era estar parat. A mi, el que em fa viure és crear", ha continuat.

   El títol de la recopilació sorgeix de la reflexió de Baixauli sobre la insignificança dels éssers humans: "Què aportes com a persona a l'univers? És una d'aquestes preguntes que et posen a lloc i t'obren la lucidesa de saber-se insignificant."

   "En els articles, que són més contundents, utilitzo més la frase curta, a diferència del text llarg", ha afegit Baixauli, que considera que tots els seus llibres en formen un de sol però amb capítols diferents.

   "Els articles que més m'agraden són els que escric quan faig ficció, perquè començo sense saber com acabaran", ha explicat Baixauli, autor de 'Espiral', 'L'home manuscrit' i 'La cinquena planta', entre d'altres.

D'ARTICLES A DIETARI

   L'escriptor valencià ha explicat que amb el temps els articles s'han convertit en un dietari: "El meu objectiu era superar la caducitat del diari i intentar fer textos que es poguessin llegir d'aquí a 30 anys sense que perdessin la seva gràcia", ha apuntat Baixauli.

   "No tinc talent per tractar temes de política. A més, que no sóc lector de notícies i diaris. A mi m'agrada el món de l'art i de les ficcions", ha explicat l'autor, que ha reunit contes i reflexions estètiques.

   El llibre de Baixauli incorpora les il·lustracions que ell va crear per als articles: "M'agrada que dibuix i text siguin un matrimoni sa, on cadascun tingui el mateix poder. M'agraden els textos que són una incògnita, i detesto l'obvietat", ha afirmat.

   Amant de Montaigne, Thomas Bernhard, Rembrandt, Piero della Francesca i Graham Greene, Baixauli ha criticat que encara "no es noten els canvis en relació amb les llibertats que teníem abans i que ens va treure el PP".

   "En l'àmbit cultural, està tot parat. Els valencians hem de veure Rita i Camps declarar", ha continuat l'escriptor, que en aquest moment es troba en la primera fase d'una nova novel·la: "Encara estic dins del bosc. A vegades no sé què penso sobre una cosa fins que no hi escric."