Actualitzat 19/09/2017 15:53

El Macba rellegeix Brossa en una gran exposició amb figures internacionals

Exposició Joan Brossa en el Macba
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 Set. (EUROPA PRESS) -

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) s'ha proposat rellegir l'obra del poeta Joan Brossa en una gran exposició a les portes de la celebració el 2019 del centenari del naixement de l'artista, que la mostra mesura també a escala internacional amb un diàleg amb Marcel Mariën, Ian Hamilton Finlay i Nicanor Parra.

Ho han explicat aquest dimarts en roda de premsa el director del museu, Ferran Barenblit, els comissaris de l'exposició 'Poesia Brossa' Pedro G.Romero i Teresa Grandas, i el president de la Fundació Joan Brossa, Vicenç Altaió.

Segons Romero, Brossa era un creador desbordant, i de la mateixa forma la segona planta del museu català ha quedat desbordada per les més de 800 obres i 700 documents exposats, que il·luminen un recorregut amb 1.500 peces que tracten de respondre a la gran pregunta: Què és la poesia per a Brossa?

Les primeres parades de l'exposició, que inclouen col·laboracions amb Joan Miró, Antoni Tàpies, Pere Portabella, Carles Santos i Mestres Quadreny, posen l'accent en els anys de formació i de consolidació del 'jo artista' de Brossa amb els seus 'Suites' i sèrie de 'Poemes habitables'.

Música, teatre, poesia, cinema i arts en acció se citen en aquesta exposició que tracta de demostrar el salt de la poesia a la "tercera dimensió" --com deia Brossa-- amb accions, imatges, objectes i performance, que es podran veure els divendres a la tarda i els diumenges al matí en el museu.

Per a Brossa, no existia diferència entre la seva acció política i la seva poesia, i les seves referències a l'actualitat social i política són "pornogràfices", ha dit contundent el comissari, que ha referit un poema en què el poeta reivindicava un cos policial català i la seva crítica antiturística.

MÉS ENLLÀ DE 'DAU Al SET'

L'exposició va més enllà dels clàssics del moviment avantguardista de 'Dau al set', una de les seves fases creatives més conegudes del "poeta de combat", ha celebrat el president de la Fundació Brossa, al que la comissària Grandas ha insistit en la quotidianitat com a gran font d'inspiració de Brossa.

"La vida no serà res més que quotidiana", ha dit la comissària parafrasejant Brossa, de qui ha ressaltat el seu 'bilingüisme' per la seva capacitat de combinar text i imatge des d'una posició profundament crítica.

Brossa va desenvolupar la seva pràctica artística a partir dels anys 40 en un context sociopolític marcat per la dictadura franquista i en una situació cultural caracteritzada per l'absència de propostes avantguardistes innovadores.

CONSTEL·LACIONS BROSSA

A l'última sala, es presenten sota el títol 'Constel·lacions Brossa' un diàleg amb el belga Marcel Mariën, l'escocès Ian Hamilton i el xilè Nicanor Parra que, sense conèixer-se, van coincidir a mostrar un llenguatge poètic i antipoético similar.

L'exposició farà parada en l'Artium de Vitòria i, amb el suport d'Acció Cultural Espanyola i de l'Institut Ramon Llull (IRL) girarà per diverses ciutats llatinoamericanes, ha anunciat el director del Macba.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés