Actualitzat 04/03/2016 14:01 CET

Lluís Pasqual exalça l'admiració per Lorca amb el debut literari 'De la mano de Federico'

Lluís Pasqual
EUROPA PRESS

"Si he après alguna cosa de Llorca és la seva implicació: posa tota la carn a la graella"

BARCELONA, 4 mar� (EUROPA PRESS) -

El director teatral Lluís Pasqual exalça la seva admiració cap a l'escriptor Federico García Lorca en el seu debut literari 'De la mano de Federico' (Arpa), un assaig literari que oscil·la entre el relat de no ficció i les memòries, publicat aquest dimecres, i que es presentarà a Barcelona, Madrid i Granada.

En roda de premsa aquest divendres, l'autor ha expressat la seva admiració pel poeta, que ha desplegat en un llibre en primera persona fet a final de setembre, que transcorre per al lector com un passeig per les seves memòries.

Pasqual coneixia molt la germana de l'escriptor Isabel García Lorca, i ha representat la majoria del seu teatre, excepte 'Yerma', 'Amor de Don Perlimplín con Belisa en su jardín' i 'Los títeres de Cachiporra', ha enumerat.

El projecte va néixer per part de l'editorial, que va sol·licitar al director teatral unes memòries, i Pasqual ho va adaptar a un assaig literari que repesca les seves emocions cap a aquest.

"No volia fer un llibre biogràfic de Lorca, ni sé suficient d'això ni sóc la persona. Les coses que es poden trobar en Google no fa falta fer-les", ha explicat el director teatral.

TOTA LA CARN A LA GRAELLA

"Si he après alguna cosa de Lorca és la seva implicació: posa tota la carn a la graella", ha confessat Pasqual, que ha dit sentir-se molt implicat amb el teatre que fa.

"Deixo anar coses que he après de Lorca, del seu teatre i de la seva poesia. És la meva obligació traspassar aquest coneixement", ha dit Pasqual, que ha remarcat la necessitat de recollir i traspassar una informació sensible i de primera mà sobre el seu aprenentatge de Lorca.

Pasqual ha explicat que quan va morir Lorca, en la seva trentena, estava i va arribar a formes "molt delicades" d'escriptura, ja que estava creant sonets i 'La casa de Bernarda Alba'.

"Forma part d'aquesta quantitat de gent que als 30 i pic desapareixen i, tot i això, han fet una obra monumental que un no s'explica com la poden haver fet. Brillen molt i després s'apaguen", ha sintetitzat.

D'entre tota la seva creació, Pasqual s'ha decantat pel Lorca "més revolucionari, més avançat al seu temps, més trencador formal. El Lorca més desconegut", i ha lamentat que el franquisme va intentar apropiar-se per consciència dolenta del Llorca més folklòric.

El director teatral ha descartat fer un altre assaig literari sobre altres autors, tot i que ha assegurat que amb cap d'ells ha tingut "aquesta relació tan continuada".

"És nou fer una cosa sol i no poder-la compartir amb els autors. Això és nou i em sembla que ho hagi escrit un altre perquè després d'estrenar mai més torno a veure una funció meva, només les escolto", ha dit.

Ha descartat també que en aquest assaig hi hagi la llavor d'una futura obra de teatre: "Vaig escriure teatre amb 'vint-i-pocs' anys i el dia que vaig descobrir que podia muntar l'obra d'un altre vaig decidir que mai més".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés