Actualitzat 15/12/2016 18:44 CET

Lluís Busquets uneix 'Llibre d'amic e amat' amb textos lul·lians de Verdaguer i Xirinacs

Ramon Balasch (editor y escritor) Lluís Busquets i Grabulosa (escritor)
EUROPA PRESS

El llibre també analitza les seves visions sobre la relació entre Déu i l'home

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor Lluís Busquets i Grabulosa ha presentat aquest dimecres el llibre 'Amic i amat. Tres homes de Déu en diàleg', que reprodueix el 'Llibre d'amic e amat', de Ramon Llull, al costat dels textos que aquesta obra va inspirar a Jacint Verdaguer i a Lluís Maria Xirinacs, de manera que s'uneixen tres peces literàries sobre la relació de l'home (l'amic lul·lià) amb Déu (l'Amat).

L'ha presentat al costat de l'editor Ramon Balasch i el pintor Sergi Barnils, que ha il·lustrat el llibre, del qual existeix una edició general de 202 exemplars i una altra especial, numerada i signada pels autors i amb una litografia de l'artista, també de 202.

El llibre s'obre amb el 'Llibre d'amic e amat' (1283) a dues columnes, confrontant el català original medieval amb la transcripció actualitzada, i distingint els versicles del llibre que realment va escriure Llull dels que s'han afegit en edicions del segle XVI --aquest treball ha comptat amb la col·laboració de la filòloga, professora i escriptora Helena Soler i Puig--.

Després es pot llegir el text de Verdaguer 'Perles del Llibre d'amic i amat', escrit el 1894-96, en plena persecució per diverses parts i reclòs amb la justificació que era un malalt mental.

És la primera vegada que la publicació d'aquestes 'perles' o glosses distingeix quins versicles de Llull es corresponen exactament: Fins ara hi havia glosses verdaguerianes que corresponien a versicles que Llull realment no va escriure, a causa de l'edició del 'Llibre d'amic e amat' que va conèixer Verdaguer.

I la tercera part és 'Darreres espurnes de Lluís M. Xirinacs, acompanyat a ben morir pel Mestre Ramon Llull', títol dels 50 textos que va escriure un mes abans de morir (2017), quan recorre a l'erudit medieval per plantejar-se si es pot distingir entre "la màxima virtut --donar la vida per amor-- i el màxim pecat --suïcidar-se--".

Els textos s'acompanyen dels complexos diagrames que Xirinacs va crear per a la tesi doctoral quan va crear el 'Globàlium', el seu model global d'anàlisi de la realitat, i que Busquets considera "un sistema de sistemes filosòfic" pel seu abast.

BIOGRAFIA DE XIRINACS EL GENER

Precisament tot el volum de Busquets va sorgir durant els nou anys que ha estat escrivint la voluminosa biografia de Xirinacs, que publicarà el gener també Balasch Editor.

Busquets i Balasch han explicat que el text de Verdaguer i el de Xirinacs sorgeixen en moments de gran crisi personal, i que a més els dos personatges tenen semblances fonamentals amb Llull: Eren tres 'bojos' reformadors de la seva societat, profetes radicals i místics, i enfrontats a les autoritats del moment, desafiant e l''establishment' malgrat estar ben situats socialment; i Busquets també considera semblant el concepte que tenien els tres sobre la relació de l'home amb Déu.

El pintor Sergi Barnils --que ja va il·lustrar el 'Salvador Espriu. Ocnos i el parat esglai' de Balasch-- ha dit que la seva trentena de creacions per a aquest nou llibre és una creació especial per a ell, perquè la seva "conversió" com a creient fa 19 anys es va basar en gran part en el llibre de Llull.

L'obra de Busquets i Grabulosa es publica just quan culmina l'Any Llull després del setè centenari de la seva mort, i es presentarà el 10 de gener a l'Ateneu Barcelonès.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés