Publicat 02/04/2016 12:07

Un llibre de gran format viatja a través del Modernisme català en 200 pintures

Francesc Fontbona
EUROPA PRESS

Fontbona: "No hi ha hagut una tasca de manteniment de la fama i valor d'aquests artistes"

BARCELONA, 2 abr. (EUROPA PRESS) -

L'historiador de l'art i expert en Modernisme Francesc Fontbona ha reunit en el llibre de gran format 'Pintura catalana. El Modernisme' (Enciclopèdia Catalana) la història del Modernisme català en 200 pintures de 70 artistes.

En una entrevista d'Europa Press, ha explicat que la publicació comprèn els anys entre 1880 i 1910 amb reproduccions de col·leccions particulars nacionals i internacionals i també de museus reproduïdes fotogràficament.

És un relat cronològic que inclou els modernistes més antics --"premodernistes", com Joan Roig Soler--, els modernistes plens --com Ramon Casas i Santiago Rusiñol-- i els postmodernistes --com Isidre Nonell, Joaquim Mir, Hermen Anglada-Camarasa i Ramon Pichot, acabant fins i tot amb Pablo Picasso--.

PABLO PICASSO MODERNISTA

L'autor ha reivindicat els inicis modernistes de Picasso, que va fer "obertament obres modernes, quan encara no havia anat a París i aprenia en contacte amb el modernisme a 'Els 4 Gats'".

Segons l'historiador, el Modernisme català "podia jugar a la Champions" en una època en la qual les seves obres eren cobejades pels contemporanis, mentre que avui el missatge d'aquelles obres i els seus autors no acaba de calar.

"Ara costa que algú de fora tingui coneixement i valoració, per exemple, com la que va tenir en vida Anglada-Camarasa", ha dit Fontbona, recordant que l'escriptor i polític rus Gorki va demanar que li obrissin una sala on estava exposada la seva obra per no perdre-se-la.

Per a Fontbona, "si això era vàlid en vida, també ho hauria de ser amb els anys, però no hi ha hagut una tasca de manteniment de la fama i valor d'aquests artistes", i atribueix aquesta responsabilitat als ministeris de Cultura al llarg dels anys.

TAMBÉ PINTURES POC CONEGUDES

El llibre inclou pintures inèdites i algunes amb escassa visibilitat, com un quadre de Josep Llimona que està al Palau de Justicia i al qual no es pot accedir fàcilment "perquè no és un museu i no n'ha sortit mai".

També ha inclòs "obres poc conegudes que estan en museus poc coneguts", així com altres de col·leccionistes privats anònims: una gran part de les reproduccions s'han fotografiat especialment per a aquesta publicació.

El llibre mesura 33 x 42 centímetres, té 416 pàgines, està enquadernat en pell i en tela amb una reproducció de quadre de Casas 'Teatre Novetats', i costa 595 euros.

Es tracta d'un encàrrec de l'editorial a Fontbona com a especialista en aquesta etapa artística, i l'historiador ha seleccionat els autors i obres més representatius.

Al costat de cadascuna de les 200 obres s'inclou l'anàlisi d'especialistes acadèmics a cadascun dels pintors, que glossen les reproduccions.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés