Actualitzat 27/10/2015 18:08

El Liceu porta als tribunals la vaga de treballadors i demana mesures cautelars

Liceu
Foto: BOFILL

Xifra la pèrdua en 2 milions i el comitè hi veu "xantatge"

   BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

El Gran Teatre del Liceu de Barcelona ha portat davant del Jutjat Social de Barcelona la vaga convocada pel comitè d'empresa del 8 al 19 de novembre per exigir les pagues extres pendents, convocatòria que el teatre demana que es consideri "il·legal i abusiva" i ha sol·licitat mesures cautelars.

   Segons ha explicat en roda de premsa aquest dimarts el director general, Roger Guasch, la vaga plantejada provocarà "mals greus i desproporcionats" al teatre, ja que els treballadors han convocat dues hores de vaga per torn, fet que afecta totalment l'òpera 'Benvenuto Cellini' i els concerts de Ricardo Muti, i ha deixat el teatre líric sense activitat durant uns 44 dies.

   Guasch, que ha sol·licitat la mediació del cas a la Conselleria d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, ha exigit l'aplicació de mesures cautelars, ja que xifra les pèrdues d'aquesta vaga en 2,05 milions d'euros: 841.147 d'indemnitzacions i 1,2 milions de la devolució d'entrades, a més d'un descens del 70% en la venda d'entrades.

   "Arriba en el pitjor moment en el que el Liceu està agafant aire, i porta conseqüències desastroses", ha assegurat Guasch, que assegura que ja el reben al despatx empreses de l'Ibex-35 que abans no volien saber res de la inestabilitat del teatre, ha dit.

   Guasch ha demanat tenir en compte la "situació de tràmit polític" en què estan les administracions catalana i central, de manera que fins al març el teatre no podrà tenir compromisos ferms de subvenció, i ha demanat al comitè temps per negociar amb les administracions.

    Davant d'aquestes declaracions fonts del comitè d'empresa han assegurat a Europa Press que ha estat el teatre qui ha trencat els compromisos adquirits: "Van dir que no hi hauria acomiadaments massius, i n'hi ha hagut una vintena, i a més es va pactar no deure més de dues pagues".

    Aquestes fonts han assegurat que si un jutge decreta mesures cautelars es compliran: "Però ja buscarem alternatives", i han emplaçat el procés de mediació.

   "Volem tenir el dret de cobrar el sou íntegre, no una almoina", han explicat els treballadors, que veuen com un xantatge xifrar les pèrdues de la vaga, ja que ells no desitgen que el teatre perdi diners, però no a qualsevol preu, han dit.

UN CONFLICTE DEL 2014

    El conflicte es remunta al gener del 2014 quan l'aprovació de Pla Estratègic i de Viabilitat, que va desestimar un ERO d'extinció i reducció salarial a canvi, el juliol del mateix any, d'"un pacte amb validesa de conveni", segons Guasch, de suspendre una de les dues pagues extres anuals entre el 2014 i el 2017 --a més d'una del 2013 heretada de la direcció anterior-- a canvi de no registrar més vagues i amb un sistema de recuperació progressiu que és el que està en discussió.

    Inicialment, la tornada va quedar condicionada per l'augment d'ingressos per part del teatre, fita que no s'ha aconseguit, i que va motivar al juliol una convocatòria de vaga --finalment desconvocada a canvi d'avançar el 50% de l'extra de desembre a juny del 2014--.

    A final de setembre, va arrencar una nova negociació sobre la recuperació d'aquestes pagues: la direcció va proposar dos escenaris, un de tornar la pagues pendents des del 2013 en 10 anys a partir de 2018 avançant l'abonament del 50% de la paga extra del juny del 2016 i el 50% de la paga extra del juny del 2017, i un altre escenari era condicionar la devolució del 100% de les pagues del 2016 i 2017 que les administracions subvencionin al teatre amb 4 milions d'euros.

    Els treballadors van respondre a aquestes propostes amb una convocatòria de vaga per veure-les "esbojarrades", han dit, davant del plantejament de la direcció d'abonar totalment les pagues en vuit anys a partir del 2016 en concepte de plus compensatori i no de paga extra --en no poder imputar el pagament de les extres a temporades ja tancades per no entrar comptablement en pèrdues--, cosa que a ulls del comitè els deixa sense el reconeixement del deute en paper.

    Després d'aquesta última proposta, el comitè va mantenir la convocatòria de vaga en peu, fet que ha motivat les últimes decisions del teatre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés