Publicat 24/07/2015 18:48

L'Estat recorre al TC l'impost de l'Adsl per al foment del sector audiovisual

MADRID, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha acordat aquest divendres interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra el Capítol I de la Llei del Parlament que regula l'impost sobre la provisió de continguts als prestadors de serveis de comunicacions electròniques per al foment del sector audiovisual i la difusió cultural digital a Catalunya, l'anomenat impost de l'Adsl.

L'Executiu basa el recurs d'inconstitucionalitat contra l'impost català en l'article 161.2 de la Constitució, segons el qual "el Govern espanyol podrà impugnar davant del Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les Comunitats Autònomes".

Així, segons el Govern central, "la regulació de l'impost citat incorre en extralimitació competencial", és a dir, la llei catalana envaeix les competències estatals que corresponen a l'Estat en matèria d'Hisenda.

El motiu de la impugnació és la vulneració de l'article 6 de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA), del 22 de setembre del 1980, que especifica que "els tributs que estableixin les Comunitats Autònomes no podran recaure sobre fets imposables gravats per l'Estat".

El Consell de Ministres adverteix que entre l'impost català i l'impost estatal aplicable al cas (l'IVA) hi ha solapament; així, el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques explica, respecte a la comparativa entre aquestes dues lleis, que "tot i que la definició del fet imposable no és gramaticalment idèntica, les diferències de redacció no són obstacle per apreciar la identitat de fets imposables".

L'impost de Catalunya grava "la disponibilitat del servei d'accés a continguts existents en xarxes de comunicacions electròniques, mitjançant la contractació amb un operador de serveis, amb independència de la modalitat d'accés al servei".

D'altra banda, la Llei estatal 37/1992, que regula l'IVA, estableix com a fet imposable "els lliuraments de béns i prestacions de serveis realitzades en l'àmbit espacial de l'Impost per empresaris o professionals a títol onerós, amb caràcter habitual o ocasional, en el desenvolupament de la seva activitat empresarial o professional, fins i tot si s'efectuen a favor dels propis socis, associats, membres o partícips de les entitats que les realitzin".

Aquesta regulació es complementa amb la Llei 37/1992, que afegeix que dins del concepte de prestacions de serveis s'han d'entendre inclosos els serveis de telecomunicacions i electrònics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés