Publicat 17/03/2015 19:25

Les restes de Lope de Vega, Calderón o Quevedo van córrer la mateixa "mala sort" que les de Cervantes

MADRID, 17 març (EUROPA PRESS) -

La majoria dels grans escriptors del Segle d'Or, com Lope de Vega, Calderón o Quevedo, van córrer la mateixa "mala sort" que Miguel de Cervantes pel que fa a la conservació de les seves restes, segons ha explicat l'investigador i secretari del Grup d'Investigació Segle d'Or (GRISO) de la Universitat de Navarra, Carlos Mata Induraín.

Lope de Vega va ser enterrat a l'església de San Sebastián de Madrid, però a causa de la història d'Espanya, "molt convulsa, amb moltes guerres, moltes revolucions", en algun determinat moment les restes es van perdre, van passar segurament a una fossa comuna i ara es troben "no localitzades".

Amb Calderón va passar una cosa "semblant", ja que va ser enterrat a l'església de San Salvador, però a partir del segle XIX va patir una sèrie trasllats, i les seves restes van passar a reposar a l'església Nuestra Señora de los Dolores, però durant la Guerra Civil aquesta església va patir un saqueig i les restes van acabar perdent-se.

També semblant va ser el cas de Quevedo, que va morir a Villanueva de los Infantes, va ser enterrat a l'església San Andrés Apóstol i, per diverses circumstàncies, els ossos es van barrejar amb uns altres. De la mateixa manera que Cervantes, fa uns anys també es va organitzar un equip d'investigació per localitzar-los i es van trobar alguns ossos que es creu que pertanyien a Quevedo, per evidències externes i dades de tipus històric.

D'altra banda, a Espanya es troben enterrats a esglésies molts personatges històrics, les restes dels quals sí que estan localitzades i que es poden visitar. Entre aquests, el professor d'Història de la universitat CEU-San Pablo, Alberto Bárcena, destaca el cas de Ferran VI i la seva dona, Bàrbara de Bragança, els dos enterrats a l'església de Santa Bárbara.

Al mateix temple, es troben les restes del general O'Donnell, un dels grans generals del regnat d'Isabel II, "una decisió molt política de voler honorar-lo", ja que no era l'habitual que l'enterressin a una església com aquesta, segons apunta l'expert.

D'altra banda, a la Catedral de l'Almudena, es pot visitar la tomba de la reina Mercè, la primera dona d'Alfons XII, "tan popular en el seu moment".

A més, a l'Escorial es troba tota la monarquia hispànica, tots els Reis d'Espanya des de Carles V, excepte alguns com Ferran VI que és a Santa Bárbara o Felip V que es troba enterrat a La Granja.

Entre els sants enterrats a Madrid, hi ha Sant Isidre a la catedral que porta el seu nom; el pare Rubio, a San Francisco de Borja; i Santa Meravelles de Jesús, al convent de les carmelites de l'Aldehuela.

A la resta d'Espanya, Bárcena ha destacat la Catedral de Toledo on hi ha enterrat Álvaro de Luna i la Cartoixa de Miraflores, a Burgos, on hi ha el pare d'Isabel la Catòlica i el seu germà.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés