Actualitzat 13/10/2014 16:43

Juan Villoro recupera "misteris quotidians" en un llibre que compila 100 relats

El periodista y escritor mexicano Juan Villoro
EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 oct. (EUROPA PRESS) -

El periodista i escriptor mexicà Juan Villoro recupera els "misteris del quotidià", allò que considera 'infraordinari' a través d'un to de sorpresa, al llibre 'Hay vida en la tierra?' (Anagrama), una compilació de 100 relats basats en històries reals comptades amb ironia.

Es tracta d'una "sèrie de textos que vénen des del periodisme, 16 anys després d'escriure columnes periodístiques", en un exercici de recuperació d'històries quotidianes, que vénen a destapar successos quotidians que passen cada vegada més desapercebuts a un món bolcat en les noves tecnologies i xarxes socials.

"Passem tant de temps abismats en els telèfons mòbils que la vida es converteix en més distant i aliena", fins al punt que la pregunta avui dia ja no és si hi ha vida a Mart, sinó que la qüestió passa a ser si hi ha vida a la Terra.

En cada relat hi ha una intenció literària, ha subratllat l'autor, que amb molt sentit de l'humor explica entre els relats del llibre l'estrany misteri de ser mexicà, s'ocupa de la manera com la tecnologia modifica les relacions socials i presencia una confessió de l'escriptor japonès Kenzaburo Oé.

En altres relats coneix dues tortugues al camp de concentració de Dachau, obre una maleta que tanca el dolor de l'exili republicà i dissenya un episodi dels Simpson al Districte Federal.

"Cada vegada estem més immersos en el periodisme de necessitat, i hi ha una sobreinformació de tot", ha opinat Villoro, que ha alertat d'un descens de les publicacions del 'periodisme temptació', que permet que temes que a un no el captivaven es converteixin en una cosa apassionant.

Molts escriptors han practicat el relat des de la crònica, i en aquest sentit s'ha referit a diversos autors com Juan José Millás i l'autor català Josep Pla, amb els quals Villoro (Ciutat de Mèxic, 1956) ha dit que li agradaria establir algun paral·lelisme amb el llibre.

NOVES TECNOLOGIES

"Moltes de les històries vénen dels aparells que estem utilitzant" i dels nous llenguatges socials que fan que la gent es pugui ofendre perquè algú li dóna de baixa a Twitter o no l'accepta a Facebook.

Segons la seva opinió, es donen protocols interessants que fan entreveure que "la tecnologia no sempre és moderna, i posa en contacte a la societat amb formes atàviques", com per exemple es pot trobar un xat, que recupera la possibilitat d'un relat tribal.

"El xat recupera la possibilitat d'un relat tribal, és un tribu virtual", mentre que Twitter renova l'aforisme, la màxima i els epigrames, formes que van estar en voga al segle XVIII i que s'han gairebé perdut, ha remarcat Villoro.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés