Actualitzat 20/10/2015 15:42

Juan Francisco Ferré "exorcitza" Espanya en una novel·la amb humor i videojocs

El autor Juan Francisco Ferré
Foto: EUROPA PRESS

   BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

L'escriptor malagueny Juan Francisco Ferré "exorcitza" l'Espanya contemporània en la novel·la 'El rey del juego' (Anagrama), en què trama una ficció que estripa les misèries del territori a través de l'humor i un fil argumental basat en els videojocs, ha explicat aquest dimarts l'autor en roda de premsa.

   L'escriptor ha destacat que "no és una novel·la segons l'ús", i ha explicat que va néixer de la fatiga i el cansament de la democràcia com es va entendre als 70, amb la crisi bipartidista, l'aparició de moviments com Podem i el final de l'etapa d'un Rei --Joan Carles I-- i l'aparició d'un altre --Felip VI-- que té un paper crucial en la novel·la.

   En la primera escena de la novel·la, el protagonista i narrador, un home de quaranta anys, divorciat i amb una filla --Axel Bocanegra-- apareix a casa seva veient porno al sofà mentre es beu més de mitja ampolla de Jack Daniels.

   Ambientada a l'Espanya del 2014, la història, que envolta acció, persecucions i violència, arrenca amb una cita de dos admiradors de l'escriptor protagonista que el conviden per parlar de futbol i altres assumptes filosòfics.

   Amb argúcies i enganys, l'arrosseguen fins a un centre cultural abandonat anomenat Regne de la Ruïna i Axel Bocanegra, com una Alícia que cau al fons del cau del conill, s'enfonsa en un país que no és exactament el de les Meravelles.

   L'autor de 'Providence' i de 'Karnaval' aborda la realitat sociopolítica espanyola a manera de 'thriller' per intentar mostrar que la dialèctica hispana entre la picaresca i l'esperpent, que ha originat grans gestes ridícules, es pot superar, ha subratllat.

   "Parlar d'Espanya no ha de ser passat de moda, ni ignorant, ni caspós ni groller", i es pot reactualitzar una manera de parlar d'Espanya que a través de la ficció digui coses sobre la realitat, ha remarcat.

   "A través de la ficció vam entrar a l'altre costat del mirall i veiem una Espanya deformada, monstruosa, poblada per éssers deformes i criatures fantàstiques que metafòricament responen a les figures de Lewis Carroll", ha subratllat Ferré.

   "Volia explicar coses molt serioses sense renunciar a l'humor", ha defensat Ferré, que ha insistit en la necessitat de trencar la retòrica que per parlar de política i coses serioses cal renunciar a l'humor.

"EL RIURE NO IMPEDEIX PENSAR"

   L'escriptor, que també beu de directors cinematogràfics com Cohen, Kubrick, Linch i Tarantino, ha remarcat que el seu principal afany és arrencar una riallada al lector perquè "el riure no impedeix pensar".

   "Hem de riure de la tragèdia perquè no s'emporti l'última paraula", ha afirmat l'autor, que vol explorar elements d'Espanya que d'una altra manera no es podrien tractar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés