Publicat 28/03/2014 14:22

La Jove Companyia del TNC debuta amb 'El cantador' de Serafí Pitarra

Los actores de la Itnc con el conseller Ferran Mascarell y Xavier Albertí
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 març (EUROPA PRESS) -

La Jove Companyia del Teatre Nacional (Itnc) debutarà amb l'obra en vers 'El cantador' de Serafí Pitarra i Pau Bonyegues --dirigida per Xicu Masó-- el 2 d'abril a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), on actuaran fins al 13 del mateix mes abans de fer una gira per Catalunya.

Segons ha anunciat en roda de premsa aquest divendres el director del TNC, Xavier Albertí, el projecte de la companyia jove ha nascut amb "uns objectius molt concrets", com són els de potenciar el patrimoni cultural català, formar graduats de l'Institut del Teatre en un model estilístic concret i ser una oportunitat d'inserció laboral per als actors.

Albertí ha avançat que l'obra, després d'estrenar-se al TNC, farà 'bolos' a espais cedits per la Xarxa de Biblioteques de Catalunya de deu localitats catalanes --de moment estan confirmades Badalona, Girona, Reus i Tarragona-- fins a finals de juny, quan s'acaba la beca dels actors; a partir de llavors, tindran la possibilitat de continuar la gira amb l'espectacle com a companyia professional.

La Itnc està formada per 14 actors graduats de l'Institut del Teatre, que han estat escollits d'entre uns 90, i que cobraran uns 430 euros al mes des de l'estrena fins al juny --en concepte de beca--.

El director de l'Institut del Teatre, Jordi Font, ha assenyalat que feia anys que es buscava constituir aquesta companyia, i que Albertí va decidir que tot i no haver-hi diners per la crisi, s'apostaria pel programa.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha reconegut que la crisi ha fet que s'inverteixi "en àmbits més essencials" que el teatre, però que tot i això, s'està portant a terme una producció teatral molt important a Catalunya.

'EL CANTADOR'

Serafí Pitarra i Pau Bonyegues van escriure 'El cantador' el 1865, una obra que parodiava el drama en castellà 'El trobador' d'Antonio García Gutiérrez, que llavors era un èxit.

Masó ha explicat que va descobrir el dramaturg als 12 anys, i que les fotocòpies de la seva obra 'Don Jaime el Conquistador' es distribuïen d'amagat "com si es tractés d'una revista pornogràfica".

El director ha destacat la coincidència entre l'època de Pitarra, quan es feien obres de teatre als pisos, amb avui dia, ja que assegura que s'ha tornat a aquesta tendència, la de "portar el públic a casa", idea amb la qual ha estructurat la seva versió de l'obra.

La producció es troba emmarcada en les activitats previstes de l''Epicentre Pitarra', entre les quals destaca l''Exposició Pitarra 1864-1866', moment d'inflexió en el qual es va hegemonitzar el teatre en català, que s'inaugurarà aquest dissabte i que es troba ubicada al vestíbul del TNC.

Dos dels actors becats, Oreig Cardona i Ricard Ferrer, han assenyalat que el llenguatge de l'obra ha estat adaptat perquè els espectadors d'avui dia puguin entendre-la millor.

Han afegit que estan contents d'estrenar-la al TNC, i han explicat que Pitarra utilitzava "un humor molt particular i molt català", i que a 'El cantador' en concret, han hagut d'aprofundir en la gestualitat perquè cada personatge es construeix al voltant dels seus moviments i tics.

Serafí Pitarra era el sobrenom de Frederic Soler (1839-1895) --conegut per les seves paròdies i els seus sainets en català-- és considerat el pare del teatre català modern ja que, gràcies a les seves obres humorístiques, el català es va convertir en llengua hegemònica al teatre de Catalunya en un període de temps molt curt.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés