Publicat 18/09/2015 09:47

Josep Maria Forn estrena la seva pel·lícula sobre la Catalunya de l'últim segle

BARCELONA, 18 set. (EUROPA PRESS) -

El cineasta barceloní Josep Maria Forn estrena aquest divendres en cines de Catalunya la seva pel·lícula 'El somni català', que repassa la història dels últims 110 anys, i que ell mateix defineix com la seva "contribució" al procés sobiranista.

La pel·lícula, un híbrid entre documental i ficció, combina escenes de films històrics dirigits per Forn --bàsicament 'Companys, procés a Catalunya' i 'El coronel Macià'--, imatges d'arxiu i algunes escenes noves per compondre un trencaclosques que mostra la "preocupació per la identitat catalana" tan present en l'obra de Forn.

La pel·lícula parteix de la conversa entre Alfons XIII i un jove Francesc Cambó en la visita del monarca el 1904 a l'Ajuntament de Barcelona i, a partir d'aquí, recorre episodis de la història catalana, des de l'assalt a les redaccions de 'Cu-Cut' i 'La veu de Catalunya', passant per la dictadura de Primo de Rivera, la proclamació de Francesc Macià de la república catalana, l'arrest i afusellament de Lluís Companys, el franquisme i l'arribada de la democràcia, fins a les massives manifestacions dels últims 11 de setembre.

Ha afirmat que, després d'acabar la pel·lícula 'El coronel Macià', tenia interès per continuar amb la història de Catalunya, i que, després de descobrir la poesia de Ventura Gassol --col·laborador de Macià-- va veure clar teixir una història de l'últim segle de Catalunya amb els seus poemes com a eix vertebrador, recitats en la pel·lícula per Montserrat Carulla.

DIA DE LA MARMOTA

Ha explicat que quan muntava la pel·lícula va comprovar que Catalunya "viu el dia de la marmota", ja que episodis que van passar en el passat es tornen a reproduir en el present com ara quan Antonio Maura deia "montón" a Solidaritat, d'una forma semblant a com es titlla des d'alguns sectors ara Junts pel Sí.

Forn ha assegurat que el cinema és un bon instrument per expressar-se no només políticament, sinó també socialment, i s'ha definit com "un artesà enamorat" del seu treball.

Ha sostingut que es tracta d'una pel·lícula subjectiva, però que els fets que s'expliquen són "rigorosament històrics", i ha assegurat que li encantaria que el film s'estrenés a la resta d'Espanya --amb el títol 'El problema catalán'--, ja que tot i que alguns podrien acusar-la de tendenciosa a d'altres els faria reflexionar.

Ha criticat els successius governs centrals per no haver estat capaços de demanar perdó i anul·lar la sentència a l'expresident de la Generalitat Lluís Companys: "Ho trobo vergonyós", i l'ha comparat amb el Govern alemany que després de la guerra va concedir una pensió a la seva viuda per reparar el mal causat amb l'arrest dels nazis.

Als 87 anys, i malgrat que defineix 'El somni català' com el seu "testament cinematogràfic i polític", per la qual cosa la dedica als seus néts, ha afirmat que li encantaria continuar rodant, alguna cosa allunyada del cinema de temàtica històrica.

La pel·lícula té un cartell creat per l'artista Joan-Pere Viladecans, en què Forn veu una metàfora que "és l'hora de fer realitat el somni català".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés