Actualitzat 23/11/2015 14:20

Josep Casals viatja en un assaig a la "crisi" del XX de la mà d'artistes i pensadors

Defensa que la cultura crítica és precisament on Europa pot treure força per tirar endavant

   BARCELONA, 23 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El filòsof i doctor en Història de l'Art Josep Casals viatja a l'assaig 'Constelación de pasaje. Imagen, experiencia, locura' (Anagrama) a la "crisi" que sacseja Europa al segle XX de la mà d'artistes i pensadors, que van des de Nietzsche, Offenbach, Manet, Rimbaud, Gauguin, Cézanne, Valéry, Rodin a Blanchot, Duchamp, Duras, Barthes i Foucault, entre d'altres.

   L'editor Jorge Herralde ha felicitat l'"enorme capacitat d'erudició i vinculació" de l'autor, que en el llibre --de gairebé 1.100 pàgines-- aborda els cent anys que medien entre la data simbòlica de la primera revolució proletària amb La Comuna (1871) i les últimes dècades del segle XX.

   Durant la presentació de l'obra en roda de premsa, Casals (Premi Anagrama d'Assaig 2003) ha comparat el llibre amb un "viatge, una travessia a l'espai i el temps" que s'embasten autors, obres i ambients que fan present una Europa alternativa a l'Europa oficial d'avui.

   "Aquests cent anys, constitueixen per a mi un llarg període de pèrdua d'innocència i profundíssimes transformacions amb la revolució a l'horitzó", ha subratllat Casals, que part de la mort de Déu que afirma Nietzsche i arriba a la crisi mortal que reconeix Walter Benjamin.

   Es tracta d'una anàlisi de la crisi humana de la qual ja va parlar Mallarmé i que va plasmar Marx i Rimbaud, i que no se cenyeix a finals del segle XIX i principis del segle XX amb les guerres mundials, sinó que afecta a tot el segle.

LA FORÇA DE LA CULTURA CRÍTICA

   Casals ha defensat que de la cultura crítica és precisament on Europa pot treure força per tirar endavant: "La d'avui és una imatge regida per directrius financeres i a curt termini d'estats i burocràcies concepcions universitàries que abandonen els criteris que encarnen els autors presentats".

   "Front a això he volgut mostrar una Europa que va existir que se cita, s'homenatja però que no s'examina en el que té de pertorbador per al model vigent", ha explicat l'escriptor, que en el prefaci es refereix a l'obra com un llibre europeu que no d'una Europa que s'identifica amb aquest nom.

DESAFIAMENT DEL LLIBRE

   "El desafiament del llibre ha estat entrar a fons en aquests autors i aquestes obres i donar a veure com d'important pot ser per a nosaltres, sense perdre els temes i motius que donen coherència al llibre i li permeten donar una visió panoràmica", ha assenyalat l'escriptor, que no vol dir-li al públic com pensar, sinó donar-li eines per ser crític.

   Malgrat l'ambició del llibre, s'estructura i explica de manera fluida perquè ho pugui llegir gent diversa a través de diferents plans i estrats, ha assenyalat Casals, que en el llibre també explora el fenomen del narcisisme, tan "fonamental" a la societat actual.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés