Publicat 21/05/2015 16:55

Jordi Llobregat situa a la Barcelona victoriana 'El secret de Vesalius'

El escritor Jordi Llobregat
GUSTAVO TEN / DESTINO

El primer llibre de l'autor es traduirà a 18 llengües

BARCELONA, 21 maig (EUROPA PRESS) -

L'escriptor Jordi Llobregat ha situat en la "fosca" Barcelona victoriana un relat d'assassinats en sèrie i secrets amb la seva primera novel·la, 'El secret de Vesalius' (Columna/Destino), que ha suposat un fenomen editorial que prepara la seva traducció a 18 llengües i la seva publicació simultània a tot Llatinoamèrica.

Les intrigues d'una Barcelona amb tocs 'steampunk' i aire gòtic, es combinen amb un rerefons de misteri generat pel mític tractat d'anatomia clàssic d'Andreas Vesalius, un "ambiciós, arrogant i brillant" investigador del cos humà del segle XVI, ha explicat Llobregat aquest dijous en roda de premsa.

Dies abans de la inauguració de l'Exposició del 1888, apareixen cossos de noies horriblement mutilats: el professor Daniel Amat torna d'Oxford (Regne Unit) en conèixer la mort del seu pare, i iniciarà una persecució de l'assassí en sèrie.

Un reporter i un estudiant de medicina s'uneixen a Amat --que alhora afronta les conseqüències del seu passat--, en la recerca d'un manuscrit d'anatomia que pot canviar la història del coneixement, i que resulta ser el principal objectiu del misteriós assassí.

Llobregat, co-creador i director del festival 'noir' València Negra, ha situat tres joves, "persones normals", en una persecució per localitats reals de Barcelona, com la Rambla i el parc del Laberint d'Horta.

Ha destacat una escena que té lloc al teatre Anatòmic de la Reial Acadèmia de Medicina, situada al carrer del Carme, un espai on es feien disseccions que encara es conserva, i que el va impactar especialment.

El valencià ha descobert a Barcelona un escenari semblant al Londres que acostuma a acollir històries de crims, a més de "l'aire, els accents i el moviment" que li recorden la seva mare, que va néixer a la ciutat, ha confessat.

GRAVATS ESGARRIFOSOS

L'escriptor ha explicat que en aprofundir en les investigacions ha estat inevitable centrar-se en la medicina de Vesalius, una figura amb prestigi però no gaire coneguda popularment, que casualment va publicar l'obra 'Sobre l'estructura del cos humà' el mateix any dels grans descobriments d'astronomia de Copèrnic, el 1543.

"Els seus gravats són esgarrifosos, provoquen inquietud", ha descrit sobre els dibuixos que incloïen els set volums, basats en disseccions públiques que es portaven a terme en l'època --criticades per la Inquisició--, i que van ser estudiats també pel món de l'art.

Ha destacat el tema de la vida de la dona a finals del segle XIX, amb moltes dificultats per estudiar a la universitat, on eren separades i escridassades per part d'alguns homes.

Apareixen a la novel·la personatges femenins com Dolors, "una prostituta amb un gran nivell d'honestedat i humanitat", i Irene, una dona maltractada que té caràcter però no té mitjà per separar-se del seu marit, ha explicat l'autor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés