Publicat 25/11/2015 14:34

John Rutter dirigeix els cors de l'Orfeó Català en el seu debut al Palau de la Música

"Si el món estigués governat per músics i no polítics no tindríem guerra"

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El compositor i director anglès John Rutter --que acaba de fer 70 anys-- debuta aquest dijous al Palau de la Música Catalana dirigint el Cor Jove i el Cor de Noies de l'Orfeó Català, una cita emmarcada en el Cicle Coral Orfeó Català i en què també participarà l'Orquestra Camera Musicae.

En roda de premsa aquest dimecres a Barcelona, el director ha exalçat la forta tradició de cantors a Catalunya, i ha explicat que va créixer en un cor i sempre s'ha sentit "còmode" en ells; a més ha avisat que és estret i curt el pas entre formar part d'aquestes formacions i compondre per a cors.

"M'agrada tota la música, però una cosa que les orquestres no tenen és text, i és molt important cantar i sentir música coral, perquè la coral dóna vida a la música", ha dit el director.

Ha reivindicat que tots els cors s'uneixen en cant, de manera que és una expressió internacional, i ha postil·lat: "Estic convençut que si el món estigués governat per músics en comptes de polítics, no tindríem guerra, perquè com a mínim hauria harmonia entre la gent".

Rutter ha assegurat que en aquesta unió que propicia el cant els valors nacionals desapareixen, de manera que es pot treballar amb molts països, però alhora, ha avisat, els cors permeten representar la identitat nacional: "Estònia, Letònia i Lituània van expressar les seves ànsies de llibertat cantant i vaig tenir el privilegi de dirigir-los. Cantaven des del cor i deien alguna cosa que només la música pot expressar".

Davant d'aquesta lectura, el director ha afegit que "la nació que canta junta, roman junta", però ha subratllat al mateix temps que el cor és una força per a la llibertat i la pau.

TROBADA AMB ELS CANTORS

Rutter ja s'ha trobat amb els cantors, i ha assegurat que el primer contacte ha funcionat molt bé, a la qual cosa el director del Cor Jove, Esteve Nabona, ha destacat el valor de la presència del cèlebre director per als joves cantors: "I si en comptes d'una font, beuen d'una font, doncs millor", ha destacat referint-se a Rutter.

Obrirà el concert d'aquest dijous la peça 'Look at the world', que serà interpretada en català, i a la qual seguirà la 'Suite antique' per a flauta, arpa i cordes, i es clausurarà amb 'Magnificat', una obra de 40 minuts que és com un esclat poètic sobre les Sagrades Escriptures i que en la versió de Rutter està inspirada en festes en honor a la Verge procedents d'Espanya, Mèxic i Puerto Rico amb cants i danses del carrer.

"Vaig voler escriure música plena de l'esperit del sol, com la festa", ha explicat el director sobre el 'Magnificat', desitjós de donar-li una vessant festiva i mediterrània, i ho ha considerat l'homenatge d'un nòrdic a la cultura del sud.

"Sempre he adorat el Nadal com un nen, no per les celebracions, la família i els regals, sinó per la música", ha assegurat Rutter, que és anomenat internacionalment com Mr.Christmas per la seva productivitat de nadales, ha considerat les seves peces nadalenques com les seves ambaixadores en el món.

"També componc música la resta de l'any, però al final penso que és millor ser conegut per només una part de les meves composicions que per cap", ha fet broma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés