Publicat 22/10/2014 12:08

Joaquim Molina guanya el Premi Néstor Luján amb una novel·la medieval d'aventures

El historiador Joaquim Molina, premio Nèstor Luján
EUROPA PRESS

BARCELONA, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

El professor d'història Joaquim Molina ha guanyat el premi de novel·la històrica Néstor Luján 2014, concedit per Columna Edicions, amb una novel·la d'aventures situada a l'edat mitjana catalana, 'La rosa entre els llops', on conflueixen monjos soldats de Calatrava, almogàvers, senyors feudals i dones intrigants.

'La rosa entre els llops' és la primera incursió en el món literari de Joaquim Molina, un llicenciat en Geografia i Història i especialista en l'Edat Moderna, que compagina els treballs de traductor i professor d'idiomes amb la docència d'història i història de l'art en una escola de Badalona.

El Premi Néstor Luján de novel·la històrica, que ja porta 17 edicions, acull novel·les originals i inèdites escrites en català basades en fets històrics, amb la finalitat de promoure la lectura d'aquest gènere, i amb un premi de 6000 euros que aquest any ha atorgat un jurat compost per Tin Luján, Jaume Sobrequés, Vicent Sanchis, Maria Carme Roca i Ester Pujol.

Pere el Gran, fill de Jaume I, és el protagonista d'aquesta novel·la que va agradar al jurat per la "vivesa del llenguatge", doncs segons ha relatat la membre del jurat Carme Roca, atreu de moment històric que treballa i rescata de l'oblit a Pere el Gran, en un segle de canvis interessantíssims en la història de Catalunya.

"És una novel·la que enganxa, però també compensa, mantenint l'interès amb bones dosis d'intriga, dins del fil conductor de l'aventura", ha descrit Roca.

VIATGE AL SEGLE XIII

Molina volia construir un relat "d'evasió, viatjar la segle XIII amb un personatge que té llum pròpia", un home que ha estat el centre dels esdeveniments d'Europa i ha situat al mapa la corona d'Aragó, i fins i tot va arribar a desafiar el papa, en una època que la fe tenia molt poder.

"Ha estat un exercici hedonista d'escriptura" ha confessat Molina, que es va documentar amb numerables cròniques d'escriptors catalans com Ramon Muntaner i Bernat d'Esclot, així com francesos i italians per conèixer millor com vivien a l'època, i els detalls de la figura de Pere el Gran, que ha estat comparat amb Napoleó per la seva habilitat militar i el seu valor, doncs va guanyar moltes batalles però no va perdre cap.

És cert que la realitat supera la ficció, ha declarat Molina, al qual no li va costar novel·lar la història: "Estic convençut que si fóssim anglesos ja hauríem portat al cinema la batalla de les formigues, que es va produir a la costa brava", ha assegurat.

Perquè no fos un assaig, i "no sotmetre's a la tirania dels fets", Molina ha afegit personatges ficticis que donen un toc d'aventura i misteri a la història, situada en una època màgica i espiritual, on el dimoni és present i no es creu en l'empíric.

Entre ells hi ha un pastor, amb el qual reflecteix la vida i l'esperit de l'època, i un cavaller que ho treu de la seva quotidianitat per emprendre un viatge fins a França, partint de la franja entre Catalunya i Terol, i passant per Saragossa i Navarra.

La rosa del títol simbolitza l'amor, present en l'obra, mentre que els llops són les ombres que tenen alguns personatges amagades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés