Publicat 27/03/2014 12:18

Joan Roca aboca la seva experiència com a cuiner i professor al manual 'Cuina amb Joan Roca'

El cocinero de El Celler de Can Roca Joan Roca
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 març (EUROPA PRESS) -

El gironí Joan Roca, "alma mater" del restaurant El Celler de Can Roca, ha bolcat la seva experiència com a cuiner i professor de cuina al llibre 'Cuina amb Joan Roca. Tècniques bàsiques per cuinar a casa' (Planeta) en un "acte de generositat", ja que és una espècie de curs de cuina domèstic, amb receptes i estratègies culinàries de tota la seva trajectòria.

Segons ha explicat en roda de premsa, aquest llibre és un compendi de la seva experiència docent a l'Escola d'Hostaleria de Girona, feina que va combinar amb el restaurant, amb la informació que s'usa al centre per aprendre a cuinar, i que Roca ha ordenat amb un llenguatge domèstic i plats molt realistes.

"Volem explicar trucs i consells que poden fer que una cosa sigui alhora senzilla i excepcional, com ara la recepta catifa de castanyes", ha dit Roca, que incorpora idees que han sorgit de l'observació.

El llibre té 350 pàgines d'informació acadèmica, pedagògica i culinària ordenada, a més d'un miler de fotografies, que és molt accessible de preu, ha assegurat Roca, que considera que pot ajudar a "aprendre a cuinar amb coneixement".

El cuiner ha expressat que les receptes massa complexes generen frustració en els aprenents, de la qual cosa fuig aquest llibre, ja que inclou una metodologia assequible i que "ajuda a desenvolupar la creativitat", i alhora promou una alimentació sana.

El llibre també dóna valor a la cultura gastronòmica catalana i de quilòmetre zero: "Apel·lem a la consciència del sentit comú", ha dit Roca, que valora el comerç de proximitat per sostenibilitat i per qüestions de gust.

Alhora, els ingredients que planteja no són massa cars, però sí que tenen "un gran valor gastronòmic", amb productes accessibles, dels quals cal conèixer la temporada, cosa que fa també que la dieta sigui variada i diversa, ha reivindicat.

"És una transmissió de coneixement amb una metodologia acadèmica" que ha requerit any i mig de preparació, sobretot per l'ordenació de tota la documentació acumulada, així com per acostar-ho a l'àmbit domèstic, que ha estat el gran repte.

El llibre està ordenat cronològicament segons el grau de dificultat, i està plantejat com un aprenentatge en el qual s'hi suma dificultat, per la qual cosa Roca ha recomanat una lectura de principi a final, com un curs de cuina.

"TEMPS I GANES"

Pel cuiner, l'imprescindible per a una bona cuina és que hi hagi, "sobretot, temps i ganes de cuinar", i ha recordat que la cuina a casa és una mostra d'afecte als que ens envolten.

Tot i això, ha apuntat que les eines més imprescindibles són les que faciliten la feina, especialment les de control de la temperatura i la cocció, com forns cada vegada més precisos.

MILLOR RESTAURANT DEL MÓN

Sobre la seva qualitat com a Millor Restaurant del Món 2013 per la revista 'Restaurant', Roca ha assegurat que serà molt difícil revalidar aquest mèrit, i que s'ha d'entendre com haver guanyat un Oscar i no una estrella Michelin, cosa que ha de quedar en la memòria col·lectiva i llegir-se d'aquesta manera, tot i que d'ara endavant no la tinguin: "Això és efímer, no pot mantenir-se eternament, no pots obsessionar-te a ser allà gaire de temps".

Ha assenyalat que cal fer recordar que el restaurant ha tingut aquest reconeixement: "L'èxit va traspassar les parets del restaurant i s'ha convertit en èxit col·lectiu", ha subratllat, i alhora ha aplaudit el seu paper com a ambaixadors de la cultura catalana gràcies a aquest reconeixement.

A punt de complir-se un any d'obtenir aquella distinció, Roca ha valorat que ha estat un any extraordinari en què han tingut moltes oportunitats i energia, i ha avançat que impartirà al saló Alimentaria de Barcelona un taller on reeditarà tots els plats que l'any passat va mostrar als convidats del projecte 'El somni' a l'Arts Santa Mónica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés