Publicat 06/03/2015 18:39

El jaciment d'art rupestre del Cogul (Lleida) es podrà visitar durant els cap de setmana i l'agost

Yacimiento de arte rupestre de El Cogul
GOVERN

LLEIDA, 6 març (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Cultura ha signat aquest divendres un conveni amb el Consell Comarcal de les Garrigues i l'Ajuntament del Cogul per gestionar de manera conjunta el jaciment d'art rupestre de la Roca dels Moros del Cogul (Lleida) amb l'objectiu que pugui obrir els caps de setmana i cada dia d'agost.

El Departament de Cultura mantindrà la Roca dels Moros i el centre d'acollida annex oberts a la visita pública durant tots els caps de setmana de l'any i durant el mes d'agost, i posaran els recursos humans i tècnics necessaris per a la seva obertura.

La Conselleria s'ha compromès, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, a implementar projectes pedagògics específics al voltant del conjunt rupestre, en el marc del seu programa d'acció cultural i educativa.

El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Conselleria de Cultura, Joan Pluma, ha explicat a Europa Press que la voluntat de la Generalitat és que el jaciment pugui obrir de manera regular abans de l'estiu --en els dos últims anys ha obert amb visites concertades i guies voluntaris--.

L'Ajuntament del Cogul, propietari de l'entorn de la Roca dels Moros, vetllarà per la seguretat i el manteniment dels béns patrimonials, així com per la redacció del projecte i l'execució de l'obra de connexió a la xarxa elèctrica des del nucli urbà del Cogul fins al centre d'acollida i donar servei a tot l'equipament.

El conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, format per 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca, està considerat un dels jaciments d'art rupestre més importants i coneguts de la península ibèrica, i el conjunt rupestre més significatiu de Catalunya.

Propietat de la Generalitat, va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, i també va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 1998.

Es tracta d'una cavitat que va fer servir l'home durant uns 5.000 anys. Com a testimoni d'aquest ús, actualment es poden veure diferents gravats i pintures, entre els quals destaca una escena que sovint s'ha interpretat com la representació d'un ball fàl·lic o de fertilitat.

Les excavacions portades a terme al jaciment permeten afirmar que la cavitat va ser utilitzada exclusivament com a lloc de culte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés