Actualitzat 15/07/2015 17:13

La indústria musical catalana continua estancada malgrat un lleu repunt el 2014

   BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

L'Anuari de la Música 2015 del grup Enderrock i l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) constata que la indústria musical catalana continua en un "estat desolador" tot i els lleus repunts que han sorgit en alguns sectors, ha explicat el director del grup, Lluís Gendrau, a la presentació del document aquest dimecres.

   El director ha destacat que la publicació, que ja té 15 edicions, permet "veure què ha passat al sector de la música al segle XXI", i ha posat èmfasi en la crisi a què està sotmesa la indústria musical.

   Gendrau ha indicat que el consum musical s'estabilitza després del descens dels últims anys, i que un 33,8% de catalans va assistir a un mínim d'un concert el 2014, xifra que augmenta quatre punts respecte del 2013; aquesta dada contrasta amb la retallada de la programació de concerts a sales, que baixen tant a Barcelona (-21,4%) com a la resta de Catalunya (-12,5%).

   El director també ha revelat algunes dades positives, com l'augment d'un 10% del públic assistent als circuits musicals i l'ascens d'un punt, fins al 44,7%, de les reproduccions de música en català sobre el percentatge del 2013.

   L'informe compta amb una trentena d'experts, entre els quals hi ha artistes, professionals de la indústria musical, polítics dels diferents partits amb representació parlamentària, representants dels ajuntaments de les capitals catalanes, les diputacions de Barcelona, Girona i Tarragona i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

   Sobre la situació de la indústria també hi ha intervingut el president de l'ARC, Jordi Gratacòs, que s'ha remès a les polítiques culturals a partir de la democràcia en què "la música es confon com a oci i cultura"; a més, ha afegit que els diferents partits polítics que han governat no han pres mesures sobre aquesta qüestió.

   El president de l'ARC també ha reivindicat el paper de les administracions, sobre les quals ha afirmat que haurien d'abandonar les "postures monolítiques" per augmentar el pressupost destinat a la cultura i adoptar una posició més dialogant amb el sector privat, per la qual cosa ha demanat que faci un exercici d'autocrítica.

INICI DEL PLA INTEGRAL DE LA MÚSICA

   Per la seva banda, director general de Creació de la Generalitat, Jordi Sellas, ha avançat que s'està treballant en l'elaboració d'un document previ a un pla integral de la música, "un sector amb necessitats i objectius molt diferents" a causa de la diversitat musical.

   Sellas ha afegit que el pla és un contracte en què treballen diferents departaments de la Generalitat, altres organismes públics i el sector privat; a més, es tracta d'un document que "que no entén de colors polítics", ja que està format des del consens.

   Finalment ha defensat l'elaboració del pla, ja que el nivell dels músics catalans actualment és "elevadíssim" i necessita una regulació per sortir de l'estat en què es troba.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés