Actualitzat 15/09/2015 15:10

Una història de venjança a la Mallorca del XIX vertebra la nova novel·la de Sebastià Alzamora

BARCELONA, 15 Set. (EUROPA PRESS) -

   La cinquena novel·la de l'escriptor mallorquí Sebastià Alzamora 'La malcontenta' (Proa) se centra en una història d'amor i venjança a la Mallorca del segle XIX entre el bandoler Joan Durí, executat després que un company de la seva banda ho delatés, i Antònia 'La malcontenta'.

   En declaracions a Europa Press, Alzamora ha explicat que es tracta d'una novel·la amb part històrica --Durí va existir en la vida real-- però amb "una càrrega de ficció", que representa Antònia, relatant la història entre dues persones amb característiques marcades i contrastades.

   L'autor afirma que la relació entre els protagonistes és "tan forta que se sobreposa a les adversitats", com la misèria que existia a l'illa en aquesta època i l'execució del protagonista.

   Aquesta història d'amor --que s'explica a través de la novel·la a manera de 'flashbacks'-- s'uneix a la venjança d'Antònia, qui assisteix al penjament del seu estimat, que ha estat traït; és a partir d'aquest moment quan entra en escena la recerca d'aquest traïdor per prendre's la revenja.

LA SEVA CONDUCTA VE DONADA PER LA MISÈRIA

   Alzamora ha destacat la situació que travessava Mallorca al segle XIX, en què l'illa estava sumida en la misèria, i que explica el caràcter d'Antònia i Joan, on "ell reacciona amb ràbia i violència, i ella no és una criminal però l'entén".

   Mentre anava escrivint la novel·la, l'autor ha destacat que el fet que la protagonista sigui totalment fictícia ha fet que "Joan s'anés difuminant i Antònia coixa realitat".

   Ha admès que "s'ha acabat enamorant d'ella", i ha afegit que l'ha considerat com una filla seva, qualificant-la com una dona excepcional.

   De Joan ha admès que "preferiria no trobar-se'l" a causa de la seva condició de criminal, tot i que ha admès que ha intentat que el personatge no sigui detestable, donant-li punts d'humanitat amb la relació sentimental.

TREBALL DE CAMP

   Sobre la documentació prèvia per escriure la novel·la, Alzamora ha assegurat que "ho tenia tot al seu abast", ja que la història transcorre en punts pròxims a la seva residència de Llucmajor, a més de tenir la col·laboració de l'historiador Celso Calviño, l'excursionista Rafel Riera i el seu propi pare.

   També ha destacat el treball a l'arxiu de la població ha estat "molt laboriosa", a causa de la quantitat de documents on es trobava la informació en la qual figurava Durí, destacant les actes del seu judici on apareix el seu delator.

   Sobre una possible adaptació cinematogràfica o a la televisió ha admès que li agradaria amb un "tant de bo", després de reconèixer que el cinema ha estat una de les influències en el seu estil.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés