Actualitzat 04/12/2015 16:47

Govern i Ajuntament volen consolidar a Tarragona com referent de la romanització

F.Mascarell y J.F.Ballesteros
EUROPA PRESS

   BARCELONA, 4 Des. (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de Tarragona han acordat aquest divendres consolidar el Patrimoni Mundial de Tarraco --que acaba de fer 15 anys de la seva declaració-- com a producte cultural, educatiu i turístic de primer ordre, amb accions que passen per l'elaboració d'un relat únic i la reivindicació del seu teatre romà.

   El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, han signat aquest divendres un acord marc, amb una durada de quatre anys renovables, del qual s'han subscrit dos convenis: un sobre la construcció del relat i un altre en la integració en una sola visita del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Mnat), el Circ i el Pretori, que es converteixi en espai de síntesi per explicar la Tàrraco romana.

   Mascarell ha afirmat que pretenen que Tarragona es converteixi en un element central de l'explicació de la romanització a Catalunya i tota la península ibèrica, i que sigui gairebé "una obligació" acudir a la ciutat per comprendre el món romà.

   L'alcalde Ballesteros ha afirmat que la ciutat vol ser un dels espais que "més bé excava i treballa per recuperar i difondre el seu patrimoni".

   L'acord marc també vol introduir les tecnologies en la interpretació d'aquest relat, i augmentar el nombre de visitants de 400.000 a 500.000 en quatre anys.

   Una de les primeres accions de l'acord marc és la construcció d'un relat únic clar i atractiu que expliqui Tarraco en el seu conjunt, a través de diversos suports comunicatius que s'aniran adequant progressivament.

ESPAI DE SÍNTESI

   La construcció d'aquest relat requereix un espai de síntesi per introduir en la romanització, i es preveu que el projecte uneixi el Mnat, les voltes del Circ i el Pretori, tots ubicats a la plaça del Rei.

   El projecte vol oferir una entrada única als tres espais patrimonials i preveu un forfet únic per visitar tots els elements patrimonials de llarga durada per fomentar la fidelització de visitants.

   L'espai de síntesi requereix obres de millora a les instal·lacions del Mnat, la construcció d'una passarel·la que connecti el Pretori amb el Mnat, l'adequació de la sala d'Hipòlit del Pretori com a espai audiovisual i el projecte museogràfic.

   Paral·lelament a la implementació de l'espai, es continua treballant en la futura seu del Mnat al complex de La Tabacalera, el pla funcional de redacció del qual sortirà a concurs públic a començament del 2016.

TEATRE ROMÀ

   Per al pròxim any també està previst implementar el Pla Director de Muralles, la redacció del Pla especial de protecció del conjunt històric de la Part Alta de Tarragona i iniciar la restauració de les pintures murals procedent del criptopòrtic del Munts, mai exposades.

   Un altre dels objectius és la reivindicació del Teatre romà de Tarragona, del qual el 2016 s'iniciaran excavacions arqueològiques i de restauració i conservació, per després iniciar-ne una museïtzació.

   La museïtzació d'aquest espai busca que l'espectador entengui l'envergadura d'aquesta instal·lació, actualment gairebé desapareguda però perfectament interpretable, i de la qual Mascarell ha afirmat que serà un "referent visual".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés