Publicat 28/12/2014 10:47

Gómez Rufo publica 'La camarera de Bach', un llibre per als "amants de la novel·la històrica"

Antonio Gómez Rufo
EUROPA PRESS

MADRID, 28 des. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor Antonio Gómez Rufo ha publicat 'La camarera de Bach' (Planeta), una narració ambientada a la Viena de mitjans del segle XVIII i al París dels anys previs a la Revolució francesa que, en paraules de l'escriptor, està dirigida als "amants de la novel·la històrica".

Aquesta història explica la vida d'una dona exemplar, una criada alemanya que es va transformar, sense saber-ho, en la primera dona d'una nova era, en un món en el qual se silenciava les dones. "Vull estendre la idea que, en els pitjors moments, no cal conformar-se, ni de bon tros resignar-se", ha manifestat l'autor en declaracions a Europa Press.

Segons la seva opinió, "cal aixecar el cap i exigir el que correspon, cal fumigar i començar un altre cop". Tal com indica, la figura de Madlene "recorda molt a les heroïnes de la literatura basada en fets històrics", així com els personatges d'una època en la qual "l'infortuni s'acarnissava amb la dona que es rebel·lava, com Fanny Hill, o la Justine, de Sade".

Segons explica, la protagonista d'aquesta història és "una víctima del seu temps", però també "una avançada en el desig de canviar les coses". "No és una heroïna, perquè la societat li ho impedeix. Per fortuna, ella té la seva tossuderia i perseverança com a armes, molt femenines i molt encomiables, d'altra banda. Totes les lectores s'enamoraran d'un personatge com Madlene, estic segur", ha dit.

Gómez Rufo subratlla que és "imprescindible" aconseguir que les novel·les històriques siguin versemblants, i per a això cal tenir una "documentació exhaustiva" per entremesclar personatges i fets reals amb la trama de ficció que inventen els escriptors.

UN MÚSIC I UNA DONA

L'autor d'aquesta obra ha escollit un personatge històric que representa el canvi d'època, Bach, el músic pont entre el barroc i el romanticisme, i una dona, Madlene, exemple del canvi en la dona.

"Volia escriure una novel·la sobre una gran crisi econòmica i de valors succeïda a Europa, semblant a l'actual, i la vaig trobar en aquests anys centrals del segle XVIII. Una crisi vista a través de la mirada d'una dona, doblement castigada per ser pobra i per ser dona. Crec que he escrit una novel·la que aconseguirà, al mateix temps, fer gaudir i fer pensar".

Preguntat sobre el panorama de la literatura a Espanya, l'escriptor creu que la cultura, en general, està travessant "els pitjors moments de la crisi, d'aquesta crisi que afecta tots els sectors". "És un moment dramàtic per al cinema, la música, el teatre i el llibre, i el pitjor és que no s'entreveu la sortida, no es veu a l'horitzó una llum d'esperança. El llibre ha estat l'últim sector a veure's afectat per la crisi i serà l'últim que surti d'ella, en el cas que en surti si abans no és aixafat pel costat més pervers de les noves tecnologies: la pirateria", ha recalcat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés