Actualitzat 25/01/2014 14:41

Gaspar Hernández busseja en les arrels de l'ansietat a la seva nova novel·la 'La terapeuta'

Gaspar Hernández
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor barceloní Gaspar Hernández busseja en les arrels de l'ansietat i de l'ego a la seva última novel·la, 'La terapeuta' (Columna), en la qual també aborda la relació d'un pacient --actor teatral-- amb la seva psicòloga, de la qual s'enamora.

En una entrevista d'Europa Press, Hernández ha explicat que li interessava molt tractar el tema de l'ansietat, ja que és una de les patologies més esteses a l'Occident: "Tots som ansiosos actualment en major o menor grau", ha subratllat Hernández, qui també admet nivells d'ansietat baixos al seu dia a dia.

El ritme de vida, la por de perdre el treball i les noves tecnologies són, entre d'altres factors, la causa d'aquest problema, que a la literatura actual no està abordat des del punt de vista de la ficció, sinó que només apareix en llibres d'autoajuda, ha apuntat Hernández, que també ha posat en valor que el seu protagonista, el que té ansietat, sigui un home i no una dona, com s'acostuma a creure.

"Tots hem de ser 'supermans' i 'superwomans' i tot això genera ansietat", ha explicat l'autor, que s'ha assessorat amb nombrosos psicòlegs i actors per escriure la seva novel·la, que ha ambientat a la Barcelona de la crisi, amb escenaris com l'Hotel Casa Fuster, el Palau Robert i el Teatre Romea.

Una de les dianes que amaga aquesta novel·la és la crítica a l'ego, quelcom que mai a la història havia importat tant, i que està atiat per les xarxes socials: "Abans només tenien ego els actors, ara som tots una mica actors", ha explicat Hernández, que situa com repte de la societat apagar una mica aquest egocentrisme i adonar-nos que no som tan importants.

Explica que la vida té els seus propis plans per a nosaltres i que la voluntat de controlar tot el que ens succeeix motiva la nostra ansietat perquè ens pensem que tenim el poder de fer que la vida segueixi les nostres ordres, de manera que aconsella "fluir amb la vida: les seves aventures i sorpreses".

EXTREMA RELACIÓ DE DEPENDÈNCIA

A la novel·la, Hèctor Amat és un actor amb ansietat i, després de presenciar el crim d'una jove, se sent bloquejat i angoixat, així que acudeix a la terapeuta Eugènia Llort, amb la qual inicia una relació d'extrema dependència, en la qual planeja el misteri de si ella és com sembla i la incògnita de què sent per ell, situant-se els dos com a protagonistes.

La relació professional supera tals nivells que ella, amb tal de tranquil·litzar-lo perquè pugui seguir actuant, va cada nit al teatre on ell interpreta al protagonista de 'Dick Diver', d'Scott Fitzgerald --mai representada a Barcelona--, i que Hernández usa com un "joc de miralls", ja que en aquesta un psicòleg s'enamora del seu pacient.

Òbviament interessat per la psicologia, Hernández reivindica la necessitat d'aquests metges de ser-hi a l'equip mèdic públic, i considera que si hi hagués més dotacions, la Seguretat Social s'estalviaria molts diners en problemes musculars, taquicàrdies, úlceres i tota mena de somatitzacions físiques, i apunta: "Els psicòlegs són de les poques persones que actualment escolten".

Amb la seva obra 'El silenci' --més intimista-- va guanyar el Premi Josep Pla i es va convertir en el llibre de ficció més venut a Catalunya el 2009.

Ara publica 'La terapeuta', que li ha deixat, de moment, sense un nou projecte per a una altra novel·la: "És un procés molt inconscient des de la recambra de la ment i no sé que més em donarà", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés