Publicat 02/04/2014 13:10

Gabi Martínez es desdobla a la seva nova novel·la de viatges 'Voy', en què busca el seu 'alter ego'

El Escritor Gabi Martínez
EUROPA PRESS

MADRID, 2 abr. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor català Gabi Martínez es desdobla a la seva nova novel·la de viatges 'Voy' (Alfaguara) per trobar el seu 'alter ego', un periodista homònim desaparegut, al qual un altre jove redactor buscarà per tot el món a través dels testimonis de les seves persones més pròximes.

El mateix Martínez ha explicat en una entrevista d'Europa Press que aquest treball té un alt component autobiogràfic en què mostra diversos aspectes de la seva vida, fins al punt de considerar que hi apareix "molt nu".

"Gent que no l'ha llegit m'ha preguntat si no resultaria massa impúdic. Impúdic?. Impúdic és el que està passant aquí fora, amb tots aquests polítics, jutges, banquers o empresaris abusant del seu poder amb desvergonyiment i arrogància", ha criticat.

El famós escriptor Gabi Martínez ha desaparegut a Nova Zelanda quan seguia la pista d'un au invisible; la seva exdona, alguns dels seus amics o companys de viatge respondran les preguntes d'un reporter obsessionat amb la figura del viatger, per compondre un puzle de la personalitat de Martínez i els motius de la seva marxa.

L'escriptor català ha optat durant la major part del relat per mostrar la personalitat del seu transsumpte a través de preguntes i respostes, en forma d'entrevista.

Aquest format arriscat recorda la novel·la 'Estiu' de Coetzee (fins i tot és citat el mateix llibre a la novel·la), on l'autor sud-africà escrivia la seva autobiografia mitjançant els testimonis de suposades examants.

"En aquest llibre la presència de Coetzee és inexorable, 'Estiu' és una obra mestra. Aquest format afavoreix l'intercanvi d'opinions, d'històries, provoca interrupcions que condueixen a dubtes, noves preguntes... si decideixo acudir a aquest model és pel seu dinamisme, perquè és el que millor per transmetre aquesta història", ha explicat.

UMBRAL Y LA NOVEL·LA DE VIATGES

'Voy' reprèn la novel·la de viatges, incloent passatges sobre Itàlia, Nova York, Àfrica Central o Austràlia, un gènere que per Martínez "està descuidat" a Espanya.

En aquest sentit, ha lamentat l'absència d'un gran nom de les lletres espanyoles que hagués apostat per aquest gènere per fer-lo més popular.

"Crec que si el fill d'Umbral no hagués mort als cinc anys, el cronista castís que avui coneixem hauria resultat d'un cosmopolitisme genial, i qui sap si hauria estimulat l'interès per la literatura de viatges a Espanya, portant-la a una cota molt diferent de la que vivim avui", ha assenyalat.

"És curiós que el nostre gran llibre de referència sigui 'Don Quijote', un llibre de viatges integral, i tinguem aquest gènere tan descuidat", ha criticat.

DOCUMENTAL SOBRE TERRORISME ISLÀMIC

Aquest és un dels motius que han portat Martínez a "intentar narrar els fets" pel seu compte, donant als temes l'espai que necessitaven i fins i tot autofinançant-se.

Un resultat d'aquestes investigacions periodístiques ha estat el documental 'Ordinary Boys', sobre una zona on van viure cinc dels presumptes terroristes islàmics de l'11-M.

"El terrorisme islàmic és una amenaça mundial i Espanya segueix sent un objectiu, ho han proclamat els propis terroristes. Des de la meva posició d'escriptor vaig prendre una iniciativa que, entre altres coses, em va portar a intentar entendre el cap d'aquests assassins", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés