Publicat 16/03/2014 13:23

La Fundació Miró s'obre a oferir experiències artístiques a invidents i sords

BARCELONA, 16 març (EUROPA PRESS) -

La Fundació Miró de Barcelona ofereix experiències artístiques a persones invidents, amb sordesa o discapacitat mental en les seves exposicions amb la finalitat d'acostar l'art a tota mena de públic amb propostes adaptades, i fer accessible la seva activitat artística, ha explicat a Europa Press la coordinadora del Departament educatiu de la fundació, Montse Quer.

El museu fa uns anys que treballa en plans d'accessibilitat dirigits al col·lectiu cec i sord, però actualment ho fa d'una forma "més oficial i més estructurada" per adaptar-se a aquesta mena de perfil de públic, ha assenyalat Quer.

Satisfeta pel fet que la fundació, al costat d'altres cinc museus importants barcelonins, ha passat a formar part del programa 'Apropa Cultura' per adaptar la seva oferta cultural a persones en risc d'exclusió, Quer ha destacat que aquest recent acord farà que s'intensifiqui aquesta línia de treball amb la qual el museu està molt il·lusionat.

Podria semblar un contrasentit el fet de portar a un invident a un museu, però a la fundació estan convençuts de l'important paper que juga la imaginació alhora de gaudir d'una obra d'art, i per aquesta raó tenen materials amb llenguatge Braille i audiodescripcions que permeten viure aquesta experiència d'una altra manera, més intensa si és possible a través d'altres sentits que les persones cegues o sordes tenen més desenvolupats.

"PODER TERAPÈUTIC"

Quer ha evidenciat el "poder terapèutic" de l'art amb una potencialitat inclusiva i d'elevació de l'autoestima molt gran, i ha reivindicat també que l'art pot ser una sensació intel·lectual, a través de l'art conceptual.

De fet, Quer ha citat un document difós per la Federació Nacional de Cecs dels EUA que, amb el títol 'El tracte amb vidents', precisament el que fa és particularitzar precisament les limitacions que pateix el col·lectiu de persones sense cap disfunció aparent.

En el text assenyala que les persones que no tenen problemes de visió estan molt acostumades a mirar el món en termes visuals i, per aquest motiu, els costa comunicar-se verbalment amb la paraula, i també assenyala les dificultats de concentració d'aquest tipus de persones, acostumades a rebre múltiples estímuls.

ESCULTURES QUE ES PODEN TOCAR

"Mai s'havien fet aquestes activitats de manera tan explícita", ha assenyalat l'experta, que ha assenyalat que la fundació realitza visites guiades per a persones cegues en les que es permet tocar les escultures, les parets i algunes làmines amb relleu i una maqueta de l'edifici de la fundació mironiana.

En les mostres temporals, algunes obres també es poden tocar, com ha succeït a la recent 'Davant l'horitzó', que els usuaris cecs podien tenir contacte físic amb l'escultura de Chillida i l'obra de fusta de Carl André.

La fundació ja té un edifici i una pàgina web accessible per a persones amb ceguesa, el que implica lletra gran, subtítols i imatges que tinguin darrere una paraula, per facilitar que els programes informàtics de persones cegues puguin identificar-la.

A la pàgina, també té nombrosos recursos i activitats per gaudir de Miró des de casa, ha explicat la responsable del programa educatiu, que ha constatat la voluntat dels museus d'arribar a tota mena de públics, suplint els escassos pressupostos amb moltes ganes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés