Actualitzat 18/12/2015 14:39

La família de Ràfols-Casamada i Maria Girona dóna el seu fons a la Biblioteca de Catalunya

Detalle del fondo de Albert Ràfols-Casamada y Maria Girona
EUROPA PRESS

La Generalitat no va comprar els lots dels Encants i veu "representativa" aquesta donació

   BARCELONA, 18 Des. (EUROPA PRESS) -

   La família d'Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona ha lliurat a la Biblioteca de Catalunya (BC) una selecció del fons personal dels dos artistes en un dipòsit temporal mentre es formalitza la donació definitiva, que es farà efectiva a començament de 2016.

   Segons ha informat en roda de premsa el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, aquesta donació tindria lloc independentment de la polèmica per la venda d'una part del fons en els Encants de Barcelona a l'agost.

   Mascarell ha assegurat que l'agost passat, quan va conèixer que es venia patrimoni de Ràfols-Casamada en el rastre barceloní --dos lots en total--, es va posar en contacte amb la directora de la BC, Eugènia Serra, determinant prèviament, segons criteris de valia del fons, que més enllà de 1.500 euros no s'oferirien --per sota dels 6.500 que demanaven--.

   Mascarell ha dit que el paradista tenia més expectatives, però els conservadors de la BC van considerar que el primer dels dos lots no tenia suficient "singularitat" amb, per exemple, anotacions de l'artista, amb molta bibliografia bastant generalista que pot tenir tot el món, ha dit.

   Sobre el segon lot, que sí era singular, per als conservadors tenia sentit adquirir-lo, però el venedor exigia vendre tot el lot sencer, alguna cosa que no va culminar perquè la BC volia una part d'aquest.

   Mascarell, a qui li va agafar "per sorpresa" aquesta venda als Encants, ha rebutjat que aquest episodi motivés el començament de les negociacions entre la família i la Generalitat, que igualment s'haguessin posat en contacte el setembre perquè el procediment que segueix la Generalitat és esperar un temps després de la mort d'un artista per iniciar les negociacions, ha dit.

   "Segurament ens haguéssim reunit amb la família el 25 agost, la reunió l'hauríem fet a mitjan setembre", ha dit Mascarell, que ha subratllat que la família va vendre un lot, deixant de banda el que es considerava significatiu.

MATERIAL INÈDIT

   Serra ha defensat que el fons donat ara, al marge d'aquells dos lots, és inèdit i "molt representatiu" i permet conèixer la dinàmica artística d'aquells anys, i que amb aquesta selecció, els dos artistes queden molt representats.

    La donació l'ha formalitzat una de les nebodes dels artistes, Maria Fuchs Girona --en nom i representació de la seva germana Margarita Rosa Fuchs--, que ha realitzat amb tècnics de la BC una selecció de les peces.

    Ubicat a l'estudi de Ràfols i la seva neboda Maria Fuchs, en dos domicilis familiars i en un traster, el fons posa en relleu la gran activitat al voltant al disseny que dóna pas a la generació dels anys 80 del segle XX, marcada per l'entorn dels Jocs Olímpics de Barcelona.

   El fons es divideix en tres àrees: bibliogràfic, textual i gràfic; el primer d'ells consta de 3.000 documents --la majoria monografies i catàlegs-- entre llibres d'art, llibres de bibliòfil, obres de literatura universal, filosofia i espiritualitat.

   El fons textual conté, en 11 caixes, llibretes i fulles manuscrites, textos mecanografiats, catàlegs de mà, invitacions a actes, retalls de premsa i fotocòpies amb informació personal, familiar, escolar, de viatges, dietaris, poemes i correspondència.

   Tota la documentació gràfica està format per documents menors, 20 àlbums de dibuix, 25 llibretes de butxaca, 8 àlbums de fotos del matrimoni, 300 fotografies soltes, fotolits d'obres d'artistes i 15 llibretes de dibuixos, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés