Publicat 18/04/2014 11:12

Espanya plora la mort de Gabriel García Márquez i recorda el seu llegat

Gabriel García Márquez
MORDZINSKI

MADRID, 18 abr. (EUROPA PRESS) -

Nombrosos polítics espanyols, institucions, periodistes i milers de ciutadans han mostrat a les xarxes socials la seva tristesa després de conèixer la mort del premi Nobel de Literatura 1982, Gabriel García Márquez, que ha mort aquest dijous als 87 anys a Mèxic DF, on vivia des de fa anys, després de passar les últimes setmanes afligit per una pneumònia.

A l'àmbit polític, el condol ha arribat gairebé des de totes les formacions. Així, el portaveu del grup popular al Congrés, Alfonso Alonso, ha destacat que se n'ha anat "un dels grans de la literatura". "Gràcies per les teves lletres, mestre. #DescansaEnPauGabo", conclou el missatge publicat al seu compte de la xarxa social Twitter.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, també ha lamentat la mort de García Márquez, el seu escriptor favorit "i el de milions de lectors", condol al qual s'ha sumat la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano.

També l'exministra socialista Carme Chacón ha dedicat un missatge d'agraïment a l'escriptor mort, missatge que ha acompanyat amb una foto en la qual apareix al costat de García Márquez. "Li vaig llegir i el vaig admirar; li vaig conèixer i el vaig estimar. Al mestre, al geni, a l'universal Gabriel García Márquez, gràcies!", ha assegurat.

"Aureliano Buendía s'ha quedat orfe i nosaltres més sols, potser per cent anys sense ningú que ens escrigui. Gràcies Gabo", és el missatge que ha publicat el secretari general del PSE, Patxi López, fent referència a una de les obres més destacades de l'autor, 'Cent anys de Soledat'.

Per la seva banda, el diputat de UPyD Toni Cantó ha elegit per acomiadar al premi Nobel una de les frases de l'autor. "La vida no és la que un va viure, sinó la que un recorda i com la recorda per explicar-la", ha assegurat, citant al novel·lista. "Sempre ens quedarà Macondo...", assegurava en un altre missatge.

"Un home només té dret a mirar un altre cap a sota, quan ha d'ajudar-lo a aixecar-se" #GràciesGabo", escrivia Esquerre Unida de la Comunitat de Madrid en un missatge publicat al seu compte de Twitter.

RAE I L'INSTITUT CERVANTES

Alhora, tant la Real Acadèmia de la Llengua com l'Institut Cervantes han homenatjat a l'escriptor compartint a les xarxes socials alguns dels discursos i intervencions de García Márquez, com el que va pronunciar al I Congrés Internacional de la Llengua (Zacateques, Mèxic) el 1997.

"García Márquez va pronunciar a Zacateques un cèlebre discurs en el qual demanava que se simplifiqués la gramàtica i es jubilés l'ortografia", recorda l'Institut Cervantes.

Per la seva banda, la RAE rememora l'IV Congrés Internacional de la Llengua Espanyola celebrat el 2007 a Cartagena d'Índies (Colòmbia) en què es va homenatjar Gabriel García Márquez, que aquest any complia vuitanta anys.

"L'obra elegida per això va ser Cent anys de soledat, novel·la que des de la seva aparició el 1967 han llegit milions d'hispanoparlants i, gràcies a la seva traducció a més de quaranta llengües, lectors de tot el món", recorda la RAE.

EL PERIODISME, DE DOL

El periodisme espanyol també ha lamentat la pèrdua de García Márquez, qui va treballar per al diari colombià 'L'Espectador' durant 40 anys com a corresponsal a Suïssa, França, Itàlia, Txecoslovàquia, Polònia, Rússia i Ucraïna.

Així, la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) publicava el següent missatge després de conèixer la mort: 'Mor Gabriel García Márquez. Gràcies, mestre'.

"El periodisme, company de viatge de Gabriel García Márquez. #AdéuGabo #GràciesGabo", afirmava també a Twitter l'Associació de la Premsa de Madrid (APM), que ha definit l'autor com "un geni de la literatura universal. "El periodisme és una passió insaciable que només pot digerir-se amb la realitat", és un altre dels missatges de l'APM, en què recullen una frase del propi García Márquez.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés