Publicat 29/11/2015 12:10:36 +01:00CET

Els presidents Mas i Armengol obren l'Any Llull dilluns a Barcelona

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, i la del Govern balear, Francina Armengol, donaran aquest dilluns el tret de sortida de l'Any Llull per commemorar el 700 aniversari de la mort del filòsof i escriptor Ramon Llull, en un acte al Palau del a Generalitat.

L'Any Llull, que durarà fins al novembre de l'any que ve, vol ser un reconeixement del que ha estat "un dels màxims exponents de la cultura i el pensament d'Europa", ha destacat la Conselleria catalana de Presidència en un comunicat.

L'acte, que s'havia de celebrar a Palma de Mallorca i finalment es farà a les 19 hores al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, començarà amb els parlaments del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i del comissari de l'Any Llull, Joan Santanach.

La professora Michela Pereira, membre de la Società Internazionale per lo Studio del Medievo Latino de Florencia, pronunciarà la conferència 'Ramon Llull, de l'illa al món'.

La presidenta Armengol també pronunciarà un parlament i Mas serà l'encarregat de clausurar l'acte, en què s'interpretaran tres poemes de Ramon Llull musicats per Antoni Parera Fons, a càrrec del baríton Joan Pons.

La declaració de l'Any Llull va ser aprovada per la Generalitat al març del 2014, i preveu programar conferències, exposicions, concerts, projectes editorials, acadèmics i educatius per a la divulgació de la vida i obra de Llull en totes les seves vessants.

La seva obra, escrita sobretot en català i llatí, i probablement també en àrab, ha tingut una gran influència entre grans pensadors, des del segle XIV fins a l'actualitat, mentre que els seus llibres han estat editats i traduïts a desenes de llengües del món.

SENSE PRESSUPOST

A principis de novembre, el director de l'Institut Ramon Llull (IRL) per a la promoció del català a l'exterior, Àlex Susanna, va admetre que encara estava pendent de tancar el pressupost global de la celebració, organitzat conjuntament pels governs català i balear.

Tant Susanna com la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, van treure importància a aquesta qüestió, i van assenyalar que les seves institucions han destinat diners de les seves partides d'aquest any a l'organització d'actes.

"Farem una programació molt ambiciosa, i estem convençuts que la dotació pressupostària arribarà a l'altura que el personatge es mereix i el país necessita", ha assegurat Susanna.

el més llegit

 1. 1

  Detenen un jove de 32 anys per atropellar intencionadament la parella amb el cotxe en un carrer de Girona

 2. 2

  Detenen a Bordeus l'acusat de matar a punyalades un home aquest dissabte a Lleida

 3. 3

  Pas endavant per al futur entre aquàtic i de fitness de Reus

 4. 4

  Torra planteja un possible confinament de la Cerdanya però Salut el descarta

 5. 5

  El Col·lectiu de socis de la Confraria de Pescadors de les Cases d'Alcanar, premiat amb la Placa de la Pesca catalana