Publicat 25/03/2014 14:17

Els cineastes Starewitch, Svankmajer i els germans Quay dialoguen a una mostra al CCCB

Exposición 'Metamorfosis'  en el CCCB
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 març (EUROPA PRESS) -

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) desborda fantasia i animació a l'exposició 'Metamorfosi. Visions fantàstiques d'Starewitch, Svankmajer i els germans Quay', que viatja de l'obra d'aquests quatre cineastes d'animació a un univers compartit format per l'alquímia i la màgia, i representat en 550 peces entre marionetes, dibuixos, escultures, pintures i pòsters.

"Ha estat un diàleg amb tots ells des del començament", ha explicat la comissària Carolina López en roda de premsa, on ha assegurat que aquesta exposició representa la potencialitat del cinema com a obra d'art total, perquè hi ha coneixement per part dels artistes de moltes disciplines, portades al final a la pantalla.

En la mostra hi ha un acostament als objectes, des del fetitxe a la marioneta, i també s'exalta el joc com a motor de la creació; a més l'exposició "celebra l'obra magnífica d'aquests artistes, l'imaginari compartit i el recer per a la màgia, tot i la modernitat".

El títol es refereix al poder de transformació de l'animació mentre que a l'exposició es troba una "disposició densa de curiositats" fetes objecte, per tal de convidar l'espectador a construir les seves pròpies associacions.

"Volem que la gent experimenti des de la sorpresa i el plaer", ha expressat López, que ha dit que la mostra entra pels porus de la pell per gaudir-la d'una forma molt sensorial, i ha recordat que és una coproducció amb La Casa Encendida Fundación Caja Madrid, i podrà veure's fins al 7 de setembre a Barcelona.

"PARE" DE L'ANIMACIÓ

Ladislas Starewitch és el "pare" de l'animació de marionetes; Jan Svankmajer és una figura capital del cinema contemporani i forma part del grup surrealista txec, en el qual és molt actiu, mentre que els inclassificables nordamericans germans Quay, que estrenaran la seva pel·lícula 'Unmistaken Hands', van centrar fa poc una mostra antològica al Moma de Nova York.

"Tots ells han estat temptats per la indústria del cinema, però tots han volgut preservar la visió de l'artista", ha explicat López, que ha destacat l'enorme coherència de tots aquests artistes, referents de realitzadors com Tim Burton i Terry Guilliam.

Svankmajer ha explicat que li ha agradat molt aquesta exposició perquè significa que existeix una continuïtat i tradició en el cinema, mentre els germans Quay han explicat que és "fantàstic" compartir aquesta exposició amb aquests artistes.

La néta d'Starewitch, Léona-Báatrice Martin-Starewitch ha destacat que ella és "només un instrument" per presentar tres segles d'història, ja que Starewich va començar a investigar el segle XIX, es va consolidar el XX i s'exposa el XXI i que és "magnífic i emotiu".

Svankmajer ha assegurat que els germans Quay parlen de surrealisme, mentre que ell és un surrealista militant i busca coses fantàstiques en la realitat: "Els germans Quay recreen un món fantàstic, mentre que jo busco allò fantàstic per dubtar sobre la realitat".

El director del centre, Marçal Sintes, ha explicat que la mostra està ordenada cronològicament i hi ha molts referents literaris, pictòrics i cinematogràfics, com ara Dalí, Buñuel, Goya, Ensor, Kubin, Arcimboldo, Méliès.

Com que es tracta d'una coproducció, la mostra es podrà veure a Madrid entre el 2 d'octubre i fins a l'11 de gener del 2015.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés