Publicat 20/10/2014 14:11

Dos milions de persones acudeixen als actes del Tricentenari, que consolida el Born Centre Cultural

Jaume Ciurana y Toni Soler en la rueda de prensa de balance del Tricentenari
EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

El Tricentenari BCN acaba després de 13 mesos de commemoració, 400 activitats en 150 espais i amb més de dos milions d'assistents, segons el balanç que han fet aquest dilluns el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i el comissari del Tricentenari, Toni Soler.

"L'èxit s'ha degut a la curiositat dels barcelonins", ha afirmat el comissari en roda de premsa, i ha explicat que els dos milions d'assistents inclouen només les activitats quantificables, com exposicions o conferències, i que no es pot donar una xifra total a causa de la impossibilitat de comptar els assistents als actes del carrer.

El Born, inaugurat amb motiu del Tricentenari, ha quedat consolidat com un equipament cultural de la ciutat amb més de 300.000 assistents a les seves exposicions --xifres que només compten les entrades de pagament, una petita porció del total de visitants--; la seva exposició temporal sobre el Setge romandrà fins setembre del 2015, i des del centre treballen ja en la següent.

La commemoració ha costat 2,5 milions d'euros a l'Ajuntament de Barcelona, a part de la xifra aportada per la Generalitat.

UNA REIVINDICACIÓ HISTÒRICA

Dos terços dels actes han estat d'accés gratuït, i s'han articulat a través de tres eixos, l'històric, el de creació i el festiu, amb la intenció que "cap ciutadà de Barcelona se sentís exclòs".

"No cal tenir por de la història i les polèmiques que pugui ocasionar", ha reflexionat Soler, que l'ha descrit com un dret i, alhora, com un interès ciutadà; la història és un génere d'èxit en les llibreries, ha exemplificat.

L'eix temàtic històric volia incloure, també, un del diàleg i un intercanvi d'idees entre el present i el passat, sent el més "condicionat pel context polític", amb el qual ha coincidit per casualitat, i del qual han intentat mantenir-se al marge per no generar controvèrsies, segons ha afirmat Soler.

EL LLEGAT DEL TRICENTENARI

Els 400 actes han estat recollits en forma de memòria interactiva que testimonia el Tricentenari amb continguts audiovisuals, de manera "pràctica i amena", i que pot consultar-se en 'Memoriatricentenaribcn.bcn.cat'.

Soler ha destacat que el Tricentenari acaba deixant un llegat artístic, com per exemple les composicions musicals de Salvador Brotons, o el mur que es va instal·lar a la Ciutadella dins del projecte d'arquitectura efímera 'BCN Re.set', una part del qual quedarà en la Fabra i Coats.

El llegat que quedarà serà també acadèmic, fruit de les conferències i investigacions fetes sobre el període barroc, una assignatura pendent en la història de Barcelona, segons Ciurana, en relació amb altres èpoques com la modernista, així com en forma de plaques commemoratives que quedaran a la ciutat.

Els organitzadors han valorat el Tricentenari com "una commemoració molt vivencial, molt del carrer" amb un 15% de les activitats fetes a l'aire lliure.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés