Publicat 16/08/2015 13:42

El director de la Tàpies planteja no exposar l'obra de l'artista durant períodes

Vol dedicar una exposició al psiquiatre Francesc Tosquelles

BARCELONA, 16 ago. (EUROPA PRESS) -

El nou director de la Fundació Tàpies de Barcelona, Carles Guerra, es planteja no exposar l'obra de l'artista català durant alguns períodes per "tornar-lo a desitjar", i així aprendre a valorar-lo en altres dimensions, per exemple, a partir de l'exposició del seu arxiu, fotos i vídeos i articles en premsa.

En una entrevista a Europa Press, Guerra ha explicat que hi ha la consigna que sempre s'ha de poder veure Tàpies, i que el poder d'atracció de la seva obra s'esgota si sempre està exposada: "Em plantejo en algun moment no veure Tàpies per tornar-lo a desitjar i a gaudir".

Ha argumentat que la fundació ja està treballant en absència de Tàpies-persona, que condueix a una mirada retrospectiva que insta a extreure un relat de les seves aportacions: "Significa que tenir-lo sempre potser ens provoca d'alguna manera que la funció de recordar-lo la banalitzem, i que el que necessitem és crear moments en què puguem parlar de Tàpies sense tenir-lo davant".

A canvi, Guerra proposa exposar el seu llegat i contribució sense necessitat de ser davant de l'obra, ja que defensa que el llegat no és només l'obra, sinó un conjunt d'idees reflectides al seu arxiu personal, així com en vídeos i fotografies sobre el personatge.

Per a Guerra, aquesta forma de mirar l'artista és parlar igualment de Tàpies estigui o no exposat per ensenyar que l'artista no és només un objecte, sinó totes les idees que comporta, i el problema és que si l'obra està exposada sembla que se n'extreu la idea, "com el nen que pensa que la paraula 'poma' és dins la poma".

Ha defensat que Tàpies és dels pocs artistes que ha generat opinions, ha estat un intel·lectual i ha participat políticament, perspectives que es poden treballar sense recolzar-se en la seva obra durant períodes d'entre tres i sis mesos, per exemple: "Si volem jugar amb aquests moments d'absència és perquè quan el tinguem davant recuperem una relació gairebé corporal amb l'obra".

Guerra també ha defensat la possibilitat de fer exposicions monogràfiques i "abordar moments concrets amb més detall, densitat i intensitat", i evitar així que quan es té cosa durant molt temps al davant se li deixa de prestar atenció en donar-la per fet, ha assegurat.

A falta de presentar la temporada a finals de tardor --totes les exposicions de la Fundació compromeses prèviament s'allargaran fins al maig--, Guerra s'ha mostrat interessat per la figura del psiquiatre català Francesc Tosquelles, renovador de la psicoteràpia institucional i figura rellevant a França.

"S'ha d'aparellar Tàpies amb figures intel·lectuals que han travessat la postguerra i ens han donat models molt potents", ha explicat Guerra, que veu urgent un projecte que abordi les contribucions del psiquiatre, com produir cultura i humanitat malgrat les condicions denigrants de la Guerra Civil.

VOL UN CONSELL ASSESSOR

Pel que fa al funcionament de la Fundació, Guerra ha explicat que té la missió de donar-li forma a la institució per mitjà d'una petició d'un contracte per quatre o cinc anys que expliciti quin impacte desitja tenir la Tàpies i quina funció desitja desenvolupar a la societat.

"Hem de donar-li forma a la institució, veient qui té desig d'associar-se", ha explicat Guerra, que demanarà a alguns col·lectius aportacions financeres, intel·lectuals, emotives o passionals, de manera que es mantingui una font diversificada.

Preveu emprendre aquest enriquiment amb la creació d'un consell assessor o científic integrat, per exemple, amb directors d'altres centres d'art, amb els quals Guerra pugui contrastar el seu programa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés