Publicat 19/03/2014 15:12

El desè Festival de Música Religiosa surt de Vic "per universalitzar-se"

BARCELONA, 19 març (EUROPA PRESS) -

El desè Festival BBVA de Música Religiosa de Vic oferirà espectacles fora de la ciutat per primera vegada "per universalitzar-se i donar-se a conèixer", segons ha informat el director territorial de BBVA, Xavier Queralt, aquest dimecres en roda de premsa.

És el cas de l'espectacle inaugural, 'Temptacions', de la companyia Fura dels Baus, que es representarà aquest divendres a la Biblioteca de Catalunya, així com el Concert extraordinari de tardor d'Olot (Girona), en què l'Orquestra d'Amics de la Unesco interpretarà el Rèquiem de Mozart.

El director de la Fura dels Baus, Miki Espuma, ha explicat en roda de premsa que 'Temptacions' és una vídeo performance, una versió lliure de 'La història d'un soldat' d'Igor Stravinsky, en què es reflexiona sobre l'èxit i el fracàs en el context actual.

PROGRAMACIÓ

A més de l'actuació a Barcelona i a Olot, el festival oferirà 'Passión según San Juan' del compositor Johann Sebastian Bach, interpretada per Masaaki Suzuki i Bach Collegium Japan, una referència mundial de l'obra de l'alemany; i 'In Nomini', una col·lecció de madrigals del segle XVI del vigatà Pere Alberch Vila, que seran interpretats pel conjunt de violes de Sergi Casademunt.

L'agrupació francesa Obsidienne --una de les poques formacions del món que utilitza tècniques antigues d'improvisació polifònica-- interpretarà 'Le concert celeste', i tancaran el festival la contralt Ewa Podlés acompanyada per la pianista Karina Azizova, que reflexionaran sobre la vida i la mort amb 'Cançons i danses de la mort', de Modest Mussorgski.

L'Escola de Música de Vic (Emvic) també tindrà el seu paper, ja que els seus alumnes i professors participaran a la Fanfàrria --peça curta interpretada per instruments de vent-metall-- i al Concert Ramos, així com a l'activitat 'Peces de Museu', un concert itinerant pel Museu Episcopal de Vic.

BBVA

És el primer any que BBVA col·labora amb el festival, ja al principi era un projecte de la fundació de la Caixa Manlleu, una entitat que a causa de reestructuracions bancàries ha estat absorbida per Unnim, que al seu torn va passar a formar part de la firma l'any passat.

El director territorial de BBVA ha assenyalat que la situació econòmica no és la mateixa que la de fa anys, per la qual cosa s'han hagut de suprimir alguns projectes que les fundacions sostenien, però ha assegurat que s'han seleccionat "projectes forts per potenciar-los encara més", com el festival.

També ha assenyalat que la crisi ha donat una mala imatge als bancs, però que "els diners no s'entenen sense les persones", i que els agrada participar a projectes culturals perquè acosten a la gent i aporten emocions.

El president de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Joan Contijoch, ha assenyalat que el festival va començar de manera modesta fa deu anys, quan el Bisbat de Vic i la Caixa Manlleu van començar a organitzar concerts a les esglésies per popularitzar la música religiosa.

El director general de la Fundació L'Atlàntida, Lluís Vila d'Abadal, ha remarcat la idea d'espiritualitat del festival, i ha comentat que no es descarta fer lloc per més religions a més de la cristiana, que fins ara era el suport de la mostra.

Segons ha confirmat, el festival té un pressupost de 120.000 euros, i s'espera una ocupació d'entre el 75% i el 80%, ja que les entrades costegen al voltant de la meitat de l'esdeveniment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés