Publicat 13/12/2014 12:33

Creix la demanda de la música en viu a Catalunya, però no els beneficis del sector

BARCELONA, 13 des. (EUROPA PRESS) -

La demanda de la música en viu a Catalunya ha crescut l'últim any traduint-se en més concerts i més públic, tot i que no han fet el mateix els beneficis del sector, a causa de l'"alt percentatge de l'IVA", segons un balanç del president de l'Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), Jordi Gratacós.

En declaracions a Europa Press, Gratacós ha lamentat que l'IVA fa "molt mal al sector", que no pot aplicar els impostos directament a l'entrada, i acaben absorbint-los els professionals, el que degenera en precarietat laboral.

El creixement s'emmarca en la recuperació de les actuacions de música i arts escèniques en un 39% a Catalunya durant el 2014, respecte a l'any anterior, quan la programació d'espectacles a les poblacions catalanes va caure un 50% per la crisi, segons xifres de la Generalitat.

El sector de la música "ha d'anar amb flotador", ha afirmat, i ha apuntat que en aquest àmbit no es pot parlar de rècords de recaptació, com al cinema.

A més de l'atur juvenil de més del 50% que redueix el poder adquisitiu dels usuaris, Gratacós ha atribuït aquest descens del volum de negocis a la consideració de la música com quelcom gratuït: es tracta d'un element vital a nivell social i per a la resta de les arts escèniques --en les que sempre és present--, però "no es valora", ha criticat.

"Els músics, creadors i la indústria en general no són conscients del seu valor econòmic i social", sobretot per la concepció que és una cosa que es fa per plaer i aquesta gratuïtat tradicional: per això, Gratacós ha proposat com a solució dur a terme accions de sensibilització amb vista al públic, de manera conjunta amb les administracions.

DEMANDA LA REDUCCIÓ DE L'IVA

Reduir l'IVA cultural al de la mitjana europea afavoriria la capacitat del públic d'adquirir entrades, ha apuntat, però també l'ajudaria als programadors a portar grups internacionals, que "estan castigats" i cada vegada vénen menys, un fet que repercuteix tant en el públic com en els creadors d'aquí.

Els premis ARC a la música en directe --que aquest dilluns anunciaran els guanyadors de la XII edició-- tracten de "posar una mica de llum" a aquesta realitat.

Volen destacar la feina que els músics catalans han fet durant l'any, però també premiar les festes majors i els auditoris que assumeixen riscos a l'hora de programar, mostrant un compromís davant de l'element integrador que és la música.

"Les festes majors són les grans promotores musicals del nostre país, i no Doctor Music i Live Nation", ha assegurat, però que és una arma de doble tall per tractar-se d'esdeveniments gratuïts que dificulten la valoració de la música com una cosa que ha de donar menjar els seus professionals.

"Caldria començar per l'escola i els mitjans de comunicació" que, sovint, adopten sistemes de ràdio fórmula que no reflecteixen el gran nom de propostes artístiques del país, en molts casos mitjans públics, i accentuen l'interès del públic per la música comercial.

POTENCIAR L'EXPORTACIÓ I ELS EMERGENTS

Gratacós ha apuntat la necessitat de potenciar l'exportació dels grups autòctons, una feina que caldria fer de manera horitzontal amb les institucions que, tot i entaular diàleg amb les empreses privades, donen el 80% de les subvencions a sales i auditoris públics.

"Hi ha una producció musical com mai", nombrosa i variada, però la mateixa societat no és capaç d'absorbir-la i el comercial acaba tenint més públic, ha assegurat.

També ha descrit com els nous grups troben dificultats com el desinterès cap a noves composicions per part del públic i la incapacitat de les sales de fer front als costos, que sovint es veuen obligats a assumir els propis creadors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés