Actualitzat 21/10/2015 17:28

El CosmoCaixa recorre l'evolució de l'univers

La muestra del Cern 'Acelerando la ciencia'
Foto: CERN / COSMOCAIXA

   BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

El CosmoCaixa de Barcelona proposa un recorregut interactiu des del Big Bang fins a l'actualitat, basant-se en els descobriments de l'Organització Europea per a la Investigació Nuclear (Cern) i les seves aplicacions pràctiques per a la ciutadania, ha explicat la directora adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán.

   L'exposició 'Accelerant la ciència', que podrà veure's fins al 10 de gener, es remunta a pocs microsegons després del Big Bang, fa 13.700 milions d'anys, quan es va produir l'expansió de l'univers, es va generar una gran quantitat de matèria i energia que va donar lloc a "tot el que compon el nostre cos", ha relatat en roda de premsa aquest dimecres el director del centre educatiu del Cern, Rolf Landua.

   "La forma més fàcil d'entendre l'origen de l'univers és començar per la part més petita", ha indicat Landua, i per la qual cosa una part de l'exhibició està dedicada a les partícules fonamentals, uns petits maons que formen l'univers.

   La mostra descobreix també, a través d'audiovisuals interactius, el funcionament del Cern, que té el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC): un anell subterrani de 27 quilòmetres de diàmetre --situat a Ginebra (Suïssa)-- que permet reproduir els esdeveniments que van tenir lloc després del Big Bang.

   'Accelerant la ciència' culmina amb les aplicacions pràctiques per a la ciutadania que queden de la feina del Cern, gràcies a la tecnologia desenvolupada per les seves investigacions, que ha permès avenços tecnològics en béns d'ús massiu com, per exemple, noves tècniques d'escàner i la teràpia de protons per tractar tumors.

   El que està considerat com el laboratori d'investigació de física de partícules més gran del món compta amb la col·laboració d'un centenar de països --amb 11.000 treballadors, entre els quals hi ha més de 400 espanyols--, una cooperació que el director de l'àrea d'Investigació i Coneixement de la Fundació Bancària La Caixa, Jordi Portabella, ha destacat com "un exemple de diplomàcia i acord".

EL VIATGE DELS PROTONS

   El LCH reprodueix les condicions que van tenir lloc al començament de l'univers, gràcies als imants superconductors amb els quals està dotat, que acceleren protons fins a arribar a velocitats pròximes a les de la llum.

   L'exposició permet seguir el camí que fan els protons, que després de topar generen noves partícules, com el 'bosó de Higgs', un descobriment fet en aquesta estructura el 2012 que, segons Laudan, va marcar un punt d'inflexió en la física en revelar l'energia fosca i l'antimatèria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés