Actualitzat 03/09/2014 14:41

Isona Passola ratifica el 'sí' amb la pel·lícula 'L'endemà'

Isona Passola presenta con su equipo la película 'L'Endemà'
EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 set. (EUROPA PRESS) -

La productora, directora de cinema i presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ratifica el 'sí' a la consulta i a la independència de Catalunya en la pel·lícula documental 'L'endemà', presentada aquest dimecres als mitjans en una roda de premsa, on ha dit: "Estic donant arguments a favor del 'sí'".

Durant hora i mitja, la producció està plantejada com un documental en el qual quatre joves seleccionats en un 'càsting' --entre un centenar de candidats-- busquen respostes entrevistant-se amb experts de diferents àmbits com Xavier Sala-i-Martín, Germà Bel, Salvador Cardús i Raül Romeva, tots ells amb opinions favorables a la consulta i a la independència.

"Crec en el rigor: he buscat gent documentada que no manipuli les dades", ha explicat la cineasta, que ha dit haver-se plantejat incloure opinions també contra la independència, però que no ho ha fet en no haver trobat cap argument ben explicat.

Passola diu haver "buscat desesperadament opinions ben documentades contra que Catalunya pugui votar", i només ha trobat postures autoritàries, malament expressades, i insignificants al costat del gran esforç fet pels que ratifiquen el sí, ha explicat.

"La FAES l'explicació que m'ha donat és que és com separar un pare i una mare", ha lamentat la directora, que ha confessat ser federalista tot i que passant per la independència.

"A Madrid, ho explicaria molt diferent, i intentaria posar-me en els ulls que no veuen Catalunya com a objecte polític", ha dit Passola, que ha celebrat que actualment es pot parlar amb total llibertat.

Segons ha explicat, la pel·lícula "està pensada per convèncer els amics no convençuts", ha dit Passola, que ha dit tenir molt clar que és l'única solució en la relació entre Espanya i Catalunya.

UNA FÀBRICA AMB BASTIDES

Plena de metàfores --i sense cap 'estelada'--, la pel·lícula es desenvolupa a l'interior d'una fàbrica envaïda per bastides, una cosa que il·lustra "la construcció d'un país".

Les opinions d'experts, que ella no volia que fossin l'únic contingut de la pel·lícula, s'entreteixeixen amb situacions dramatitzades en les quals els joves es fan aquestes preguntes, arribant a la metàfora més explícita d'una parella que trenca --Catalunya deixa Espanya-- i els arguments de tots dos.

Passola aborda exhaustivament arguments des de tots els àmbits, amb respostes a què succeirà amb el proveïment energètic i hidrològic, l'educació, la cultura, la investigació, l'esport, l'exèrcit, les infraestructures, l'atur, les pensions i la justícia, a més de desmuntar amenaces com el boicot, la sortida d'Europa, el dèficit fiscal i l'atur.

Amb tres finals, la pel·lícula posa sobre la taula la reconciliació de l'amistat --no de l'amor-- de la parella trencada; la construcció d'una nova societat entre els partidaris tant del 'sí' com del 'no'.

La pel·lícula, produïda per Massa d'Or i Televisió de Catalunya, ha disposat del finançament de 8.163 mecenes --han aportat 345.000 euros dels 550.000 que ha costat la seva producció--, s'estrenarà aquest divendres amb un total de 55 còpies repartides per Catalunya --també al País Basc i València-- i un centenar de projeccions compromeses en associacions culturals.

Està protagonitzada per Joan Amargós, Eva Espejo, Anna Gonzalvo i Ventura López; el guió el signen David Cirici, Passola i Lluís Reales, i la música és obra d'Albert Guinovart.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés