Actualitzat 25/06/2014 16:33

El CoNCA proposa al Govern i a la UE una reforma tributària per als professionals de la cultura

David Albet, Gemma Sendra y Carles Duarte
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 juny (EUROPA PRESS) -

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha elaborat un full de ruta amb 36 propostes per millorar la situació dels professionals de la cultura, d'entre les quals destaca una reforma tributària que s'adeqüi a les circumstàncies d'"intermitència laboral" del seu treball.

Segons ha explicat en roda de premsa aquest dimecres el president del consell, Carles Duarte, l'informe --que incideix en els àmbits tributari, laboral, contractual i formatiu-- s'ha redactat amb l'ajuda de professionals del sector, així com amb l'assessorament d'un bufet d'advocats, i gairebé la meitat de les propostes es basen en ampliacions o canvis d'algunes lleis actuals.

"El catalanisme es defineix des de la cultura", ha comentat Duarte, i ha lamentat que els polítics apel·lin a la cultura en el seu discurs però que el sector es debiliti a falta de lleis favorables en un moment històric, referint-se al procés sobiranista.

És per aquest motiu que el CoNCA es reunirà pròximament amb representants de la Generalitat, del Govern central i de la Unió Europea (UE) per proposar els canvis que es preveuen a l'informe, a causa que les competències necessàries es reparteixen entre els diferents executius.

La vicepresidenta primera, Gemma Sendra, ha manifestat que el document en cap cas demana un tracte de favor, sinó que s'han fet propostes "de sentit comú" perquè un sector que contracta uns 164.300 catalans no es trobi en un estat de precarietat constant i que els treballadors culturals puguin contribuir a les arques públiques sense passar penalitats.

REBAIXA DELS IMPOSTOS

En aquest sentit, Sendra ha explicat que les dades recollides mitjançant enquestes a 1.164 artistes assenyalen que el 33% percep entre 12.000 i 15.000 euros bruts anuals; el 27% de 6.000 a 12.000 euros; el 25%, menys de 6.000 euros, i només el 16% percep més de 25.000 euros.

A més de la problemàtica de l'augment de l'IVA en els productes culturals, del qual demanen una reducció al 4%, "una dificultat és la irregularitat dels ingressos", ha comentat Sendra, per la qual cosa CoNCA demana que es redueixin i simplifiquin les obligacions formals tributàries, així com que s'apliqui un impost reduït als autònoms que obtinguin menys de 15.000 euros anuals.

Han criticat la inseguretat dels artistes que treballen en règim d'autònoms, perquè la intermitència de la seva activitat els obliga a donar-se d'alta i de baixa contínuament, el que repercuteix negativament en l'obtenció de prestacions de baixa i de desocupació.

Un altre punt clau seria la reforma de la llei de mecenatge --perquè les deduccions a l'Impost de Societats i a l'IRPF siguin majors--, així com també l'agrupació i redefinició dels professionals, ja que actualment els artistes tenen diferent tracte tributari depenent de la seva especialitat.

Amb la crisi s'ha detectat un augment de la contractació mercantil, alguna cosa que, segons Sendra, repercuteix en "agreujar la precarietat del sector", cosa que es pot solucionar amb el compromís de l'administració pública, institució que contracta molts espectacles i propostes artístiques.

El CoNCA ha detectat també la necessitat d'organitzar el sector en una estructura sindical per articular-se millor, així com elaborar un cens d'artistes, i ha criticat que es protegeixen poc els drets d'autor dels artistes, sobretot des de l'auge d'internet.

El director ha criticat que el Govern espanyol "no ha tingut el coratge per crear un CoNCA estatal", pel que és el consell, des de Catalunya, el que ha de dirigir-se a l'administració estatal per assenyalar les disfuncions detectades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés