Actualitzat 25/07/2014 17:24

El CoNCA impulsa una agenda perquè la gestió cultural s'adapti a la digitalització

Gemma Sendra, Carles Duarte y Xavier Cubeles, en un plenario del Conca
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha ideat una agenda d'acció a l'àmbit de la gestió cultural que es converteixi en un 'full de ruta' per a una millor adaptació i capacitat de resposta a la digitalització.

Aquesta agenda, a partir de les opinions d'informadors i investigadors qualificats, vol generar debat i reflexió sobre totes les qüestions --sempre sota una visió transversal i globalitzada-- que afecten directament la gestió cultural.

L'estudi 'Dinàmiques digitals a Catalunya' és, abans que res, un diagnòstic de la situació del sector i de quins són els camins necessaris per treure el màxim partit a la nova realitat digital davant el repte que ha d'afrontar la cultura en la seva transició cap a una nova era en la qual internet se situa com una de les seves expressions fonamentals.

Així ho han explicat en roda de premsa el president del plenari de CoNCA i director de la Fundació Lluís Carulla i membre del Consell de Cultura de Barcelona, Carles Duarte; la vicepresidenta Gemma Sendra; i el professor d'Economia del sector audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i membre de BCF Consultors, Xavier Cubeles.

L'agenda proposa, en termes generals, una nova visió, la necessitat d'un procés de profunda reestructuració econòmica, social i cultural, la transició del qual es manifesta obertament en les noves formes de vida centrades en l'oci i el consum, l'aparició de nous processos productius, nous productes i noves formes de circulació de béns, capitals i serveis, la desvinculació de part dels individus de les institucions tradicionals i les noves oportunitats d'expressió, entre d'altres.

L'estudi també subratlla l'impacte social i econòmic de l'era de la informàtica sobre l'expressió cultural, caracteritzat per l'ús intensiu de la informació, la integració descentralitzada i l'aparició d'infinites estructures de xarxa, la globalització i la cooperació, a la qual cosa Cubeles ha afegit: "Al segle XIX allò difícil era fer accessible la cultura, ara el que és complicat és trobar la manera de distribuir-la correctament".

El document, publicat a la pàgina web del CoNCA, s'ha estructurat en la descripció del nou entorn que ha d'afrontar el desenvolupament cultural i en la concreció d'una Agenda Digital per a Catalunya 2020 de la Generalitat, que al seu torn s'estructura en quatre eixos principals de procediment i propostes que afecten les estratègies de difusió cultural, la reeducació digital de la ciutadania i les comunitats culturals, la revisió de l'administració dels drets de propietat intel·lectual i de noves formes d'intermediació que poden oferir les empreses.

La creació, producció i difusió de continguts digitals és un dels valors estratègics més importants de l'estudi i, segons ha afirmat Sendra, té com a objectiu incentivar la reeducació digital per part de les diferents empreses, entitats i institucions culturals a més dels propis usuaris, i de donar un suport específic a les estratègies d'innovació digital per al desenvolupament de nous formats d'expressió cultural.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés