Publicat 24/02/2020 13:21CET

El colleccionista Rafael Tous dona al Macba un miler d'obres reunides durant 50 anys

El colleccionista Rafael Tous i el director del Macba Ferran Barenblit en roda de premsa, 24 de febrer del 2020.
EUROPA PRESS

És una donació "pura, simple, irrevocable i sense cap mena de contraprestació" més enll d'exhibir-la

BARCELONA, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

El colleccionista Rafael Tous ha donat al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) entre 1.000 i 1.100 obres "extraordinries i úniques" d'una trentena d'artistes reunides al llarg de 50 anys, ha explicat en roda de premsa el director de la pinacoteca, Ferran Barenblit.

"És un dia histric per al Macba i per a la ciutat de Barcelona", ha destacat Barenblit, que ha afegit que es tracta d'una donació pura, simple, irrevocable, sense cap tipus de contraprestació més enll de donar a conixer i exhibir la collecció de manera natural, i ha destacat la valentia i extrema generositat de Tous.

Ha assenyalat que aquest gest enalteix la paraula donació, i que els artistes que integren aquesta collecció han exposat anteriorment individualment al Macba, de manera que ha estat sempre una collecció molt visible a la sala, i ho continuar sent amb l'exposició d'aquestes obres: "Segur que a partir d'ara podem escriure nous capítols".

Barenblit ha destacat la seva doble generositat: la de construir la collecció i la de donar-la després al museu, i ha assegurat que és la més important que ha registrat el centre, que est acostumat a la generositat, per que aquesta "és la més notable de la histria del museu sense cap mena de dubte".

EXPOSICIÓ A FINALS D'ANY

Les obres entraran gradualment i en grups al museu, i aquesta processó culminar en un catleg sobre aquestes dcades que abasten conceptualment les obres donades, així com en una exposició a finals d'any.

Concretament, es far una gran exposició collectiva centrada en quatre o cinc artistes perqu es vegi el 100% de la seva obra: "Seleccionaré quatre artistes que m'interessin perqu s'entengui la seva obra i que el missatge arribi sencer", ha dit Tous, que insistir que hi hagi pocs creadors per siguin d'una mateixa generació.

Ha celebrat que la seva collecció estigui cuidada i conservada al museu, i ha explicat que ja des de petit era un "manitic del colleccionisme", i que la seva empresa txtil li ha perms comprar obres d'art conceptual d'artistes com Antoni Llena, ngel Jové, Francesc Abad, Francesc Torres, Antoni Miralda, Joan Rabascall, Eullia Grau, Pere Noguera, Jordi Pablo, Jaume Xifra, ngels Ribé y Fina Miralles.

Entre les obres donades n'ha destacat algunes com 'Europa Arqueologia al rescat', de Francesc Abad; 'Supermercat', d'Eugenia Balcells; 'Micro pera 2', de Benet Rossell; 'Puerta de Linares', de Jordi Benito; 'Mort de Franco', de Jordi Cerd, i 'Discriminació de la dona', d'Eullia Grau.

Ha destacat que les seves obres han estat exposades a museus i espais culturals de Frana, Anglaterra, Espanya i Catalunya, i ha creat una biblioteca de 200.000 publicacions relacionades amb la cultura, i espera que el seu exemple animi més persones a colleccionar i comprar obres, i "que la gent pugui invertir en art".

Sobre la donació, ha detallat que el 2004 va voler vendre les obres per poder mantenir obert el seu espai expositiu Metrno, i no ho va fer --de fet el centre va tancar--, així que una nit va decidir donar-ho tot "i fer feli a la ciutat de Barcelona", mentre que Barenblit ha dit que la decisió ha estat gil i fcil, en 15 dies.

EXEMPLE PER A ALTRES MECENES

El colleccionista ha expressat el seu desig que es tingui cura de l'obra i que es mostri, per sobretot ha dit: "La dono perqu es vegi. No la vull a casa meva perqu no es pot veure".

"Vull que el que aquests artistes han fet es vegi", i que la donació sigui un exemple per a altres mecenes que guarden les peces perqu els seus fills les heretin, i que les treguin a la llum perqu tothom les pugui observar.

Sobre la seva activitat futura com a colleccionista, ha avisat que continuar comprant obres d'aquests artistes i de futurs artistes, que també donar al museu.

A banda, Tous compta amb més colleccions, com una de 2.000 fotografies d'artistes contempornies d'arreu del món; una collecció "molt gran" de cmics amb gairebé 10.000 dibuixos originals, i una altra collecció d'art afric que té una fundació a frica.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés