Actualitzat 07/11/2014 13:04

Colita renuncia al Premi Nacional de Fotografia 2014

Colita en la exposición 'Colita perquè sí!' en La Pedrera
Foto: EUROPA PRESS

"Senyor Wert no em ve de gust sortir amb vostè a la foto", al·lega

MADRID/BARCELONA, 7 Nov. (EUROPA PRESS) -

Isabel Steva Hernández, coneguda artísticament com Colita, ha rebutjat el Premi Nacional de Fotografia 2014, que concedeix el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i que està dotat amb 30.000 euros.

   Cultura va anunciar aquest dijous el nom de la guardonada i aquest divendres la fotògrafa ha refusat aquest premi, concedit per la seva "trajectòria de més de cinc dècades com a fotògrafa en diversos mitjans" i per haver estat una fotògrafa compromesa amb la seva època, en particular en la defensa dels drets de la dona.

   En la seva pàgina personal de Facebook, l'artista explica que ha enviat una carta al ministre de Cultura, Educació i Esports, José Ignacio Wert, per declinar el guardó, que critica la situació de "pena, vergonya i dolor de cor" la situació de la cultura i educació espanyola.

   "No és possible que existeixi l'esmentat ministeri. És una quimera; caldrà esperar amb il·lusió altres temps, altres gents, altres governs que ens tornin a nosaltres l'orgull i a ells l'honor", ha assenyalat Colita.

   "Així doncs, de moment, senyor Wert no em ve de gust sortir amb vostè a la foto", assevera contundent la fotògrafa, que nega que la seva condició de catalana i la situació actual hagin de veure amb la seva renúncia.

   "No facin invents. Jo crec i milito en la Cultura Universal", deixa clar Colita, que amb la seva reacció se suma a la del músic i violagambista català Jordi Savall, qui el passat 30 d'octubre va renunciar al Premi Nacional de Música 2014 en protesta per la política cultural del Govern espanyol.

   En una carta enviada al Ministeri i dirigida també al jurat, Savall va agrair el guardó i va manifestar la seva "alegria", però va reconèixer sentir una immensa tristesa al no poder acceptar el premi sense trair els seus principis i les seves conviccions més íntimes, perquè procedeix de la principal institució de l'Estat, responsable del "dramàtic desinterès i de la greu incompetència en la defensa i la promoció de l'art i dels seus creadors".

JAVIER MARÍAS TAMBÉ VA RENUNCIAR EN EL 2012

   Alhora, l'escriptor Javier Marías va rebutjar en el 2012 el Premi Nacional de Narrativa per la seva novel·la 'Los enamoramientos', amb l'objectiu de "no ser vinculat a qualsevol partit polític o al poder", tal com va explicar l'autor al seu moment.

   "Durant tot aquest temps he esquivat les institucions de l'Estat independentment del partit que governés i he rebutjat tota remuneració que procedís de l'erari públic. Em considero una persona independent i no volia veure'm vinculat a qualsevol partit polític o al poder", va dir al seu moment.

   De la mateixa manera, l'artista Santiago Sierra va rebutjar en el 2010 el Premi Nacional d'Arts Plàstiques per sentit comú mitjançant una carta dirigida a la llavors ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, en què va manifestar que "aquest premi instrumentalitza en benefici de l'Estat el prestigi del premiat".

   "L'Estat no som tots. L'Estat són vostès i els seus amics. Per tant, no em comptin entre ells, doncs jo sóc un artista seriós. No senyors, No, Global Tour. Salut i llibertat!", va manifestar l'artista en la seva missiva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés