Publicat 19/01/2014 12:31

Carlos Zanón: "He escrit el llibre que m'agradaria trobar en una llibreria"

El escritor barcelonés Carlos Zanón
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor barceloní Carlos Zanón acaba de publicar 'Yo fui Johnny Thunders' (RBA), una obra que tracta del desig de tornar a començar a la vida, i que l'autor defensa: "He escrit el llibre que m'agradaria trobar en una llibreria".

En una entrevista d'Europa Press ha explicat que Francis, el seu protagonista, "busca tornar a enamorar-se, excitar-se i que li entusiasmin les coses", tot i que la realitat és que ningú s'enamora com la primera vegada.

A la novel·la, Francis va continuar de jove el seu somni de formar una banda de rock, amb la qual va aconseguir fama local com a músic, tot i que amb una edat que ja voreja els 50 --semblant a la de l'autor, de 47-- sent la necessitat de tornar al seu barri i "intentar-ho una altra vegada" perquè el camí que va elegir és divertit però no va enlloc.

A la realitat, Johnny Thunders va ser un cantant i guitarrista de rock dels 70: "Ell era una llegenda 'punk' i el protagonista una nit va arribar a tocar amb ell", ha explicat l'autor, que ha assenyalat que el seu personatge simbolitza els últims anys del rock i també la seva part més negativa, com la sobredosi.

De fet, Francis s'adona que al seu barri les coses no estan millor i que "no és tan fàcil, no pot escapar", diu Zanón, que parafraseja a Heràclit amb la seva afirmació que el caràcter és el verdader destí de l'home.

La crisi colpeja greument als veïns de Francis, com el seu propi pare, que ha de sobreviure amb 500 euros al mes, a més de constatar al protagonista que ha perdut també a alguns amics per culpa de la droga: "El que tothom fa tampoc és la vida perfecta".

La localització d'aquesta novel·la és el barri barceloní d'Horta, on es va criar Zanón, que ha usat també totes les cançons i cantants d'aquella època com marc temporal i també com a base rítmica, convertint la novel·la en una cançó de rock pel seu ritme i intensitat: "Intento traslladar la poesia a la narrativa".

Així, l'obra mira als anys 80 i 90 amb quatre 'flashbacks, mentre que la resta s'ambienta en una Barcelona actual, tot això amb pinzellades autobiogràfiques: "No és a la trama en si, sinó el que va significar per a mi la música quan era adolescent", diu l'autor, tot i que ell també va tenir un grup musical i va sentir la lleialtat dels amics del barri, relata.

L'autor recorda aquesta època posterior a la transició com uns anys d'aïllament en els quals: "Quan sonava una cançó de rock a la ràdio, tenies la sensació que la cantaven només per a tu".

ANYS DE "FORTA RESSACA"

A finals dels 80 i principis dels 90 hi havia la "forta ressaca d'una època en la qual s'havia de fer de tot i tothom era molt permissiu", ha dit l'autor, que rebutja la nostàlgia com a principi, i assegura: "Tot és sempre el mateix, l'única cosa que canvia és si tens 20 anys, llavors tot és igual de divertit".

Carlos Zanón és poeta, novel·lista, guionista, articulista i crític literari, i és autor de títols com 'Algunas maneras de olvidar a Gengis Khan', 'Yo vivía aquí', 'Nadie ama a un hombre bueno', 'Tarde, mal y nunca' i 'No llames a casa'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés