Publicat 30/06/2015 13:32

Carles Guerra, nou director de la Fundació Tàpies

 Carles Guerra Y Xavier Antich
EUROPA PRESS

"Cal mantenir el seu llegat com a objecte de debat, no com a patrimoni acabat"

BARCELONA, 30 juny (EUROPA PRESS) -

El crític d'art Carles Guerra Rojas (Amposta, 1965) ha estat nomenat director de la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona per als pròxims cinc anys, ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa el president del Patronat, Xavier Antich.

El substitut de Laurence Russel ha estat acordat de manera unànime per la Comissió d'experts que ha avaluat les candidatures presentades al concurs públic internacional, al qual s'han presentat 20 persones d'"altíssim nivell" --14 d'elles espanyoles--.

Els membres de la Comissió són Xavier Antich, Manuel Borja-Villel, Josep Maria Carreté Nadal, Catherine David, Llucià Homs, Pere Portabella i Toni Tàpies, que han valorat que el projecte de Guerra és "ambiciós, atractiu i original".

També han valorat la "solvència" de la formació acadèmica i professional de Guerra, doctorat en Belles Arts per la UB i amb un màster en Media Studies per la New School for Social Research de Nova York (Estats Units), a més de ser professor a la UPF i al Center for Curatorial Studies del Bard College de Nova York.

A més, destaquen la seva experiència en museus i centres d'art contemporani, així com el coneixement "en profunditat" de la trajectòria de la fundació i l'obra d'Antoni Tàpies, el que li permetrà plantejar un impuls renovat sense renunciar a la seva història.

Han considerat també l'"encert, rigor, atractiu i operativitat" del seu projecte, la seva capacitat per construir xarxes de relacions i complicitats, el coneixement del mitjà cultural nacional i internacional i la capacitat per fer una bona gestió econòmica.

"RESPOSTA CRÍTICA A LA MODERNITAT"

Guerra ha explicat a la roda de premsa que el projecte per al museu passarà per buscar una "resposta crítica a la modernitat" que no ha tingut lloc a Espanya, i que ha de donar respostes genuïnament locals enfront a com els temps estan canviant.

Per això, defensa "reprendre la història de la producció intel·lectual", prenent com a exemple Tàpies, que no només era artista, sinó que també escrivia articles per intervenir en el moment en què vivia, superant la concepció que el pintor únicament pinta.

NO COM PICASSO I MIRÓ

"Cal mantenir el llegat de Tàpies com a objecte de debat i no com a patrimoni tancat i acabat. No m'agradaria que passés com amb Picasso o Miró", ha dit el nou director, que també té la missió de fer sentir la fundació com a necessària a tota la societat.

Guerra defensa també incorporar en el seu si diferents tipus de capitals, no com s'ha fet tradicionalment quan només s'ha tingut en compte una societat civil capaç d'aportar diners: "Tenim l'oportunitat de corregir una interpretació restrictiva de la societat civil".

En espera de saber-se la programació a la tardor, Guerra ha avisat que concep el nou espai de la fundació com un plató on "el públic ha de participar i ser posseït", i ha de generar una gran mobilització que doni lloc a un laboratori cívic amb aportacions de diversa índole per part de la societat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés