CaixaForum Madrid reuneix més d'un centenar d'obres entorn de la modernitat artística de Ramon Casas

Obra de l'exposició entorn de Ramón Casas en el Caixaforum
CAIXAFORUM MADRID
Actualitzat 7/3/2017 18:53:14 CET

MADRID, 7 Març (EUROPA PRESS) -

CaixaForum Madrid albergarà des d'aquest dimecres 8 de març més d'un centenar d'obres entorn de la figura de Ramon Casas, precursor del modernisme i referent de l'art realitzat a Catalunya en el període de finals del segle XIX i principis del XX, que inclouen pintures, dibuixos o cartells.

'Ramon Casas, la modernitat anhelada' és l'exposició central de l'Any Ramon Casas, que commemora el 150 aniversari del naixement del pintor i que estarà a Madrid fins a el 11 de juny. La mostra s'ha pogut veure a les sales del Museu de Maricel de Sitges, on ha estat visitada per més de 38.000 persones, i es podrà veure posteriorment a Caixaforum Palma.

Envoltat pels pintors que van influir en ell i pels que es van reflectir en la seva obra, l'exposició presenta peces del pintor i de Toulouse-Lautrec, John Singer Sargent, Santiago Rusiñol, Julio Romero de Torres, Joaquín Sorolla, Joaquín Torres García o Pablo Picasso, entre uns altres.

La voluntat dels comissaris és mostrar l'obra de Ramon Casas en el context en el qual va aparèixer, agrupada en cinc àmbits temàtics. Així, el recorregut es planteja com un joc de miralls, un camí de doble sentit que permet visualitzar les influències, analogies i interessos comuns que van existir entre Casas i altres autors contemporanis.

En total, la mostra està formada per una selecció de 145 obres entre les quals hi ha realitzacions del pintor en diversos suports, com la pintura, el dibuix i el cartell. S'uneixen a aquestes 145 obres un grup de 45 fotografies d'època que ajuden a emmarcar la seva obra dins el context social i cultural del període en què va viure.

Entre les obres, destaca un nombrós grup procedent de col·leccions privades, així com préstecs de museus espanyols i estrangers com el Museu Picasso de París, el Museu dels Agustins de Tolosa de Llenguadoc, el Museu de Belles arts de Bordeus, la col·lecció Abelló, la Galeria dels Uffizi de Florència, la Col·lecció Carmen Thyssen, el Museu Nacional del Prado, el Museu Reina Sofia, el Museu Picasso de Barcelona, el Museu de Belles arts de Bilbao o el Museu de Belles arts de Còrdova.

Les realitzacions fotogràfiques de Frederic Ballell i d'Antoni i Josep Esplugas, entre uns altres, enriqueixen el recorregut i permeten entendre l'existència d'interessos compartits entre la pintura i la fotografia.

De la mateixa forma, tot aquest material també ens apropa la influència formal i compositiva que la fotografia va exercir sobre l'obra de Casas. Els enquadraments, els punts de vista o les visions aèries són alguns dels préstecs incorporats pel pintor.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.