Actualitzat 11/02/2016 14:06 CET

El Born serà Centre de Cultura i Memòria

Gerardo Pisarello, primer teniente de alcalde de Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 Febr. (EUROPA PRESS) -

   El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha anunciat aquest dijous que el Born Centre Cultural passarà a ser el Born Centre de Cultura i de Memòria, i que mantindrà la seva "línia natural d'investigació" sobre el 1714, a la qual afegirà investigació i programació relacionada amb la memòria del passat.

   El comissionat de Memòria Històrica, Ricard Vinyes, ha destacat en roda de premsa que la modificació de l'adjectivació del Born es farà efectiu "tan aviat com sigui possible" i que no implicarà un canvi d'imatge, després del que ha dit que l'exposició permanent es mantindrà, i que experts l'analitzaran per millorar-la.

   Després de descartar que es pogués cobrir el jaciment i assegurar que no s'ha pres cap decisió sobre la gran 'senyera' que oneja sobre l'equipament, Vinyes ha destacat que el Born "és patrimoni i memòria, i segueix sense cap alteració la seva línia d'investigació natural relativa als seus jaciments, i a la qual fa referència al segle XVIII, abans del 1714, del 1714 i després del 1714".

"MIRADA PLURAL I INDEPENDENT"

   Pisarello ha defensat que el Born ha de partir d'una "mirada plural i la cosa més independent i professional possible", després del que el comissionat ha recalcat que pròximament convocaran la plaça de director en un concurs que estan valorant si serà nacional o internacional.

   Ha dit que el Born simbolitza també la destrucció per causa política, un fenomen universal que considera que els catalans pot contribuir a explicar a Europa i al món, i ha afegit: "Volem situar el Born en el món, preservant el seu valor simbòlic i també enriquir-lo".

   "Els catalans tenim molt que dir al món sobre la destrucció i la capacitat de ressorgir d'aquestes destruccions", ha destacat Vinyes, que ha ressaltat que el Born acollirà el maig un congrés internacional sobre polítiques de memòria promogut per la UE, alguna cosa que contribuirà a posar l'equipament i la seva nova estratègia en el món, en les seves paraules.

   La programació del Born també preveu una exposició temporal sobre mercats i una altra sobre memòries de la ruïna, a més de mostres de petit format i cicles de conferències, ha explicat Vinyes, que ha recordat que l'Ajuntament ha aprovat que no s'impulsessin canvis decisius en el Born sense abordar-lo al ple, cosa que el comissionat ja ha descartat llavors assegurant que es tractava d'un "intrusisme inacceptable".

EQUIPAMENTS

   Vinyes --que ha destacat que parteixen de la base que la memòria és un dret civil que s'abordarà amb polítiques garantistes que apostin per la democràcia radical--, ha explicat que pretenen convertir el Museu d'Història de Barcelona (Muhba) en un centre d'investigació i coneixement acadèmic i internacional posant en valor els seus centres dependents.

   Sobre l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, amb seu a la Casa de l'Ardiaca, ha destacat que promouran el coneixement i divulgació del seu patrimoni documental, mentre que aposten perquè el Servei d'Arqueologia Urbana posi en valor les restes arqueològiques del Mercat de Sant Antoni i prepari el Congrés Internacional de Mosaics del 2017, entre d'altres actuacions.

   Pel que fa al Monestir de Santa Maria de Pedralbes --del qual ha dit que és una joia que explica "espais d'espiritualitat femenina"--, ha assenyalat que s'estudiaran les pintures i continuaran actuacions com la restauració de la Capella Sant Miquel, mentre que aposten per consolidar el Castell de Montjuïc com un equipament cultural patrimonial que promou la recuperació de la memòria històrica.

DESCENTRALITZAR LA MEMÒRIA

   El comissionat ha ressaltat que no limitarà la memòria històrica a la qual habitualment pot entendre's a la relacionada amb la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista i la transició: "Entenem que la memòria no té cap límit cronològic ni és el record d'allò viscut, és el record que ens han transmès".

   Ha destacat que pretenen descentralitzar la memòria històrica en els barris, senyalitzar espais i restituir elements patrimonials de la memòria democràtica que, citant a Anselm Clavé, ha dit que es redueix en "tres grans principis: Associar-vos i sereu forts; instruir-vos i sereu lliures, estimeu-vos i sereu feliços".

   Pisarello ha explicat que la ponència del nomenclàtor discutirà possibles nous noms de carrers, i ha apostat per dignificar espais i figures com les de Salvador Puig Antich i l'exalcalde Carles Pi i Sunyer, i substituir noms vinculats al franquisme com els dels carrers Pérez del Polze i Eduardo Aunós i el de la plaça Antonio López, vinculat a l'esclavisme.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés