Publicat 31/01/2015 20:22

José Manuel Lara Bosch, l'hereu que va ampliar i va digitalitzar l'imperi Planeta

Va fer arribar el Grup a 25 països amb cent editorials i va entrar en mitjans de comunicació

BARCELONA, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

José Manuel Lara Bosch va fer créixer encara més el Grup Planeta, que havia creat el seu pare el 1949, ampliant-lo en el sector editorial i de la comunicació fins a convertir-lo en un grup multimèdia per adaptar-se als temps, però conservant la cosa més cèlebre que va heretar del fundador: el premi anual de novel·la en espanyol.

Casat i pare de quatre fills, havia nascut a Barcelona el 8 de març de 1946, tres anys abans que el seu pare creés l'editorial, i es va formar al liceu Francès i a la Facultat de Ciències Econòmiques de Barcelona.

Va iniciar la seva carrera professional en 1963 amb una estada en la Librairie Larousse de París, i va créixer en responsabilitats dins del grup, tant a Espanya com a Llatinoamèrica, fins a arribar a la seva presidència el 2003, quan va morir el seu pare, José Manuel Lara Hernández.

Va fer arribar l'imperi a 25 països amb un centenar de segells editorials, venda directa d'enciclopèdies, comercialització de fascicles col·leccionables, distribució cinematogràfica i de continguts audiovisuals, formació per a professionals i venda a distància.

A final dels 90 ha apostat per les inversions en mitjans de comunicació: des de 2003 presidia el Grup Antena 3 --que inclou vuit canals de televisió i dues emissores de ràdio-- com a principal accionista; a més, Planeta es va convertir en accionista de referència del diari La Razón i va invertir durant anys en el català Avui.

CATALUNYA

A més, va vincular el Grup a segells editorials històrics catalans com l'editorial Seix Barral, Edicions 62 i Columna, i concedeix anualment el Premi dels Lletres Catalanes Ramon Llull.

Tot i que el procés sobiranista li va fer advertir en un primer moment que la independència li faria treure la seu de Barcelona --on sempre s'ha radicat--, després es va limitar públicament a defensar amb força la continuïtat de Catalunya a Espanya.

Va reclamar diàleg al president de la Generalitat, però ho va exigir també al president Mariano Rajoy, amb frases contundents com: "Haurien de debatre tots junts en un frenopàtic per posar-se d'acord".

IEF I CERCLE D'ECONOMIA

Era també vicepresident del Banc Sabadell, membre del consell d'administració d'Àrees i de la junta directiva del Cercle d'Economia, patró de les fundacions Carolina i Príncep de Girona, i president del patronat de la Fundació Aula.

Entre els càrrecs que havia ocupat abans destaquen les presidències de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), Cercle d'Economia i Unió de televisions comercials associades (Uteca), i ha estat conseller de Fira de Barcelona, Mercapital, Barón de Ley, Midesa, Telecinco, Banca Catalana, Logista i Zed.

A més, va continuar amb la Fundació José Manuel Lara, que el seu pare va crear en 1992 en la seva terra, Sevilla, per fomentar la cultura a Andalusia i tot Espanya: l'entitat impulsa projectes editorials, d'investigació cultural i premis literaris per estimular la lectura i la creació literària.

RECONEIXEMENTS

Les distincions que ha rebut inclouen la Creu de Sant Jordi que li va concedir la Generalitat de Catalunya el 2007 i la Medalla al Mèrit en les Belles Arts en la seva categoria d'Or, que ha rebut en 2009 de mans del Rei Joan Carles.

Aquest mateix any, la Comunitat de Madrid li va atorgar la Medalla Internacional de las Artes i ha estat nomenat doctor'honoris causa'per la Universitat Antonio Nebrija; i en 2012 ha rebut l'Orde del Mèrit de la Guàrdia Civil amb distintiu de plata.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés